Traian Băsescu, fost președinte al României, a dezvăluit recent detalii despre pensia sa și circumstanțele în care a pierdut indemnizația de fost șef de stat. Decizia de colaborare cu Securitatea a influențat semnificativ veniturile sale actuale.

Venitul actual al fostului președinte Traian Băsescu

Traian Băsescu a discutat despre venitul său exclusiv din pensia de stat, menționând că în prezent nu beneficiază de alte surse financiare.

„Am 55 de ani de muncă, din care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I și a II-a de muncă. N-am indemnizație de șef de stat. Eu am ieșit cu o pensie de 2.980 de lei în 2015.

De atunci s-a indexat an de an. Nu am nicio altă pensie. Voi primi începând cu februarie anul viitor o pensie de 1.500 de euro de la Parlamentul European. Nu am nici pensie de fost deputat și senator, nici pensie de fost primar, nici indemnizație de fost președinte,” a declarat Băsescu în cadrul unei emisiuni televizate.

Astfel, venitul său lunar este o combinație între pensia de stat și așteptările legate de pensia de la Parlamentul European.

Băsescu a subliniat că nu se consideră un om sărac, în ciuda pensiei sale modeste. Acesta a comentat despre pierderea indemnizației de fost șef de stat, precizând că aceasta a fost rezultatul unei decizii legate de colaborarea sa cu Securitatea.

traian basescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

„Am vorbit despre pensia mea mică, dar să nu credeți că sunt un om sărac. Mi-au luat indemnizația de președinte, să le fie de bine, casa nu era a mea, era a statului, să o țină la ei!” a adăugat Băsescu, subliniind clar că, deși a pierdut anumite beneficii, nu se simte dezavantajat financiar.

Impactul legislației asupra indemnizațiilor

Potrivit Legii nr. 406/2001, fostul președinte al României beneficiază de o serie de privilegii, cum ar fi locuințe de protocol,  consilier și secretar, un venit lunar de 75% din indemnizația președintelui în exercițiu, paza permanentă de la SPP și un autoturism de la SPP.

Aceste privilegii nu se aplică în cazul lui Băsescu, datorită modificărilor introduse în octombrie 2021 care stipulează că persoanele despre care s-a stabilit că au avut calitatea de lucrători ai Securității nu mai beneficiază de aceste drepturi.

Această legislație reflectă o tendință mai largă de a clarifica statutul și beneficiile foștilor lideri de stat, în special în contextul colaborării cu Securitatea. Traian Băsescu se află astfel într-o situație delicată, fiind afectat atât de aceste reglementări legislative, cât și de percepția publică asupra trecutului său.