Șoferii şi proprietarii de autoturisme nu mai scapă de lege! Comisia juridică din Senat a aprobat o serie de amendamente importante la proiectul de modificare a Codului penal, vizând înăsprirea pedepselor pentru conducerea fără permis și pentru persoanele care încredințează vehicule fără a verifica dreptul de a conduce.

Șoferii vor fi pedepsiți mai aspru. Durata sentinţelor cu închisoare va creşte cu o treime

Pedepsele pentru cei care încredințează vehicule unor persoane fără permis, în cazurile în care se produc accidente, au fost majorate semnificativ.

Dacă în prezent sancțiunile variau între 4 și 8 ani de închisoare pentru accidente fără victime, iar între 5 și 10 ani pentru accidente soldate cu victime, noua legislație propune creșterea acestor pedepse cu o treime.

Această măsură vine ca o reacție la numărul mare de accidente provocate de persoane care conduc fără drept și vizează descurajarea acestui comportament riscant.

În plus, o modificare notabilă este obligația executării efective a pedepsei de către cei care conduc fără permis, indiferent dacă produc sau nu un accident.

„Ideea acestei legi este de a-i descuraja pe cei care continuă să se urce la volan fără să aibă acest drept. Dacă vorbim de Legea „Anastasia”, avem deja un rezultat în cazul şoferilor care se urcă la volan băuţi sau drogaţi şi a scăzut numărul accidentelor mortale. A rămas, din păcate, un număr mare de accidente comise de cei care se urcă la volan fără permis.

Şi atunci, ca să descurajăm această tendinţă de a folosi maşina ca pe o armă, am mărit, pe de o parte, pedepsele, iar pe de altă parte, introducem aceeaşi modalitate ca şi în Legea „Anastasia”, de a nu mai suspenda executarea pedepsei în cazul celor care se urcă la volan fără permis, indiferent dacă produc sau nu produc accidente rutiere”, a explicat senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Acesta a subliniat că rezultatele pozitive înregistrate după implementarea Legii „Anastasia”, destinată combaterii șoferilor băuți sau drogați, au stat la baza noilor modificări, care extind acum pedepsele și la conducerea fără permis.

Eliminarea unui articol redundant din lege

Printre amendamentele adoptate se numără și eliminarea unui articol considerat redundant, care se referea la răspunderea celor ce încredințează vehicule unor persoane fără drept de conducere.

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

„La ultimul articol care a fost eliminat, articolul se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina. Articolul a fost eliminat pentru că există text acoperitor şi, altfel, am fi avut două texte care spun acelaşi lucru. Pe motive de paralelism, s-a eliminat.

Pentru că, văzând mai multe texte, există în momentul de faţă acoperire legală pentru aceste situaţii. Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept”, a explicat senatorul Robert Cazanciuc, motivele din spatele acestei decizii.

Această măsură urmărește simplificarea legislației și evitarea suprapunerilor, având în vedere că actualele prevederi legale acoperă deja situațiile în care o persoană încredințează vehiculul unei alte persoane care nu deține permis.

În acest context, pedepsele sunt echivalente cu cele pentru conducerea fără drept, astfel că modificarea legislativă nu aduce schimbări majore în aplicarea sancțiunilor, ci doar clarifică reglementările existente.

Prevenirea accidentelor prin înăsprirea sancțiunilor

Robert Cazanciuc consideră că noile modificări legislative sunt esențiale pentru responsabilizarea șoferilor și reducerea numărului de accidente provocate de cei care nu dețin permis de conducere.

„Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a declarat senatorul.

Acesta a subliniat importanța aplicării stricte a legii, subliniind că în momentul în care pedeapsa nu mai poate fi suspendată, există o probabilitate mai mare ca șoferii să fie mai responsabili atunci când decid să se urce la volan.

Sancțiuni pentru conducerea fără permis, menținute în proiectul de lege

Amendamentele adoptate nu aduc modificări la prevederile actuale din Codul penal care sancționează conducerea fără permis.

Astfel, articolul care stipulează că „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani” rămâne neschimbat.

Aceste măsuri legislative vin pe fondul unei creșteri alarmante a numărului de accidente rutiere provocate de persoane fără permis de conducere, iar inițiatorii proiectului speră că prin înăsprirea pedepselor și clarificarea legislației, se va reduce semnificativ incidența unor astfel de cazuri.

În acest context, Senatul este primul for legislativ sesizat pentru discutarea și aprobarea acestor modificări ale Codului Penal.