Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a transmis că economia țării se va contracta probabil cu peste 10% anul acesta din cauza pandemiei COVID-19 care a lovit dur țara.
Economia Spaniei se va contracta probabil cu peste 10% anul acesta, ca o consecinţă a pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea acestuia, a afirmat marţi premierul Pedro Sanchez, transmite Agerpres.
„Suntem acum cu 10% mai săraci decât în urmă cu un an”, a declarat oficialul spaniol, la o conferinţă de presă.
Pedro Sanchez a anunţat că Executivul a decis să menţină anul viitor la acelaşi nivel salariul minim, care se situează acum la 1.108 euro pe lună, după o creştere semnificativă în 2019. Spania a raportat un avans istoric al economiei în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, după ce ridicarea în iunie a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea virusului a permis redresarea activităţii economice.
A patra economie a zonei euro a înregistrat o creştere cu 16,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar încă este cu 8,7% sub nivelul de anul trecut. Consumul, investiţiile şi exporturile au contribuit semnificativ la creşterea trimestrială a PIB-ului Spaniei, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE). În pofida redresării trimestriale, Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin sever al economiei în 2020, de 11,2%, înainte de a reveni pe creştere în 2021, cu o expansiune de 7,2%.
În trimestrul doi din 2020, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 17,8%, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia ţării.
Spania, ultimatum pentru Marea Britanie
Cu 72 de ore înainte ca Regatul Unit să părăsească definitiv Uniunea Europeană, ministrul de externe al Spaniei, Arancha González Laya, a declarat că Spania este pregătită să „deschidă porțile” Gibraltarului, teritoriul britanic de peste mări contestat și să faciliteze libera circulație a oamenilor cu Spania. Dar, a avertizat ea, dacă nu există un acord, Gibraltar va fi „singurul loc în care va exista un Brexit dur”, lucru pe care Londra și Bruxelles-ul au reușit să-l evite cu acordul comercial de ultimă oră la care s-a ajuns în ajunul Crăciunului.
Madridul se declară pregătit „să ridice bariera”, însă îndeamnă Londra la un efort, frontiera urmând să fie închisă, altfel, la 1 ianuarie.
„Nu există un plan B. Fie Spania şi Regatul Unit ajung la un acord, fie vom avea o frontieră europeană adevărată cu Gibraltarul”, ameninţă ministrul spaniol de Externe Arancha González Laya, după cum transmite Euronews.