Peisaj macabru în România! Groparii nu mai fac față cozilor de decedați. S-a apelat la utilaje
Totodată, timpul de așteptare pentru o înmormântare este de o săptămână, în ciuda faptului că au fost angajați și mai mulți gropari, potrivit informațiilor transmise de adporadea.ro
„În momentul de față, la Cimitirul Municipal Rulikowski, în urma suplimentării personalului angajat pentru săpatul gropilor, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână. Asta, în condițiile în care numărul înmormântărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi. La Capela Municipală pot fi depuși doar decedații pentru care s-a făcut programarea înmormântării”, a transmis Loredana Buz, consilier relații publice ADP Oradea.
Este impusă și următoarea taxă
Trebuie menționat că în lista de tarife a Cimitirului Municipal Rulikowski este prevăzută și o taxă de depozitare la camera frig, în valoare de 100 lei pe zi.
În contextul în care timpul de așteptare pentru programarea înmormântărilor a crescut, conducerea ADP Oradea a decis să plafoneze această sumă la maximum 300 de lei, indiferent de câte zile urmează a fi depozitat decedatul la camera frig, înainte de înmormântare.
„Prin urmare, toți cei care au achitat mai mult de 300 de lei în această perioadă sunt așteptați să depună o cerere pentru restituirea banilor”, a explicat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
Mai mult, pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare, începând de săptămâna viitoare, vor fi atribuite locuri de veci și în parcele noi, unde gropile vor putea fi săpate și prin intermediul utilajelor.
ADP precizează că având în vedere situația actuală dificilă, în această perioadă nu se atribuie locuri de veci anticipat. În județul Bihor, miercuri au fost confirmate 444 de cazuri de COVID-19, iar rata de incidență la nivelul județului este de 7,63 de cazuri la mia de locuitori.
Bilanţ coronavirus 20 octombrie
Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.503.422 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), dintre care 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.275.351 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.514 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.