În așteptarea informațiilor oficiale cu privire la redeschiderea granițelor, Ministerul Turismului din Israel a realizat un studiu online prin care să înțeleagă intențiile de călătorie ale românilor și perspectivele vacanțelor în Israel. Conform acestui studiu, 91.4% dintre români consideră Statul Israel o destinație sigură în contextul COVID-19 și 88% dintre români sunt dispuși să călătorească în Israel odată ce se vor redeschide granițele. Locurile sfinte și siguranța destinației sunt principale motive pentru care românii își doresc să călătorească în Israel.
91.4% dintre respondenți consideră Statul Israel o destinație sigură în contextul COVID-19
Întrebați cât de sigură li se pare o eventuală călătorie în Israel după înlăturarea restricțiilor și redeschiderea granițelor, 91.4% dintre participanții la un studiu efectuat de Ministerul Turismului din Israel sunt de părere că Israel este o destinație de încredere, sigură, în care nu ar ezita să își petreacă vacanța de îndată ce acest lucru va fi posibil.
În plus, într-un top al motivelor pentru care românii călătoresc în Israel, pe primul loc se află dorința de a vizita Locurile Sfinte (motive religioase), iar pe al doilea loc se află siguranța pe care destinația o inspiră turiștilor. Vremea prietenoasă tot timpul anului sau oportunitățile de plajă ocupă locurile următoare, Eilat, Marea Moartă sau Tel Aviv fiind frecvent pe lista turiștilor care își doresc o vacanță la plajă, într-o destinație însorită, aflată la o distanță scurtă de România.
Turismul intern în Israel a fost reluat încă din 3 mai, în diferite etape, relaxându-se treptat diverse măsuri, conform unui plan bine stabilit. La mijlocul lunii iunie s-au redeschis sălile de cinema, teatrele și restaurantele, iar din 22 iunie sunt permise și evenimentele culturale cu până la 250 de participanți.
88% dintre participanții la studiu sunt dispuși să călătorească în Israel odată ce se vor redeschide granițele
Din dorința de a afla cât de deschiși sunt românii să efectueze o călătorie în Israel atunci când se va relua turismul internațional în această destinație, Ministerul Turismului din Israel le-a cerut respondenților să evalueze pe o scară de la 1 la 5 disponibilitatea de a călători în Țara Sfântă odată cu redeschiderea granițelor, iar media răspunsurilor a fost de 4.4, ceea ce indică faptul că aproximativ 88% dintre românii care au răspuns chestionarului ar efectua o deplasare în Israel.
Primii turiști care ar putea primi permisiunea să viziteze Israelul sunt cei din Grecia
Sunt negocieri diplomatice cu mai multe țări privind redeschiderea turismului international, printre care și România, însă situația este una dinamică și încă nu au fost luate decizii clare în acest sens. Totul depinde de evoluția epidemiologică ale acestor state, întrucât niciuna dintre părți nu dorește să își pună cetățenii sau turiștii în pericol.
Principalul motiv pentru care românii ar călători în Israel după înlăturarea restricțiilor îl reprezintă pelerinajele
După o perioadă complicată și confuză, dominată de incertitudine, stări de negativism și stres, românii își doresc să exploreze mai mult destinațiile în care vor alege să călătorească, să petreacă mai mult timp în aer liber și să se relaxeze, dar mai ales să se regăsească pe sine și să se reconecteze cu cele sfinte. Astfel, 26.2% dintre respondenți au mărturisit că ar merge în Israel după înlăturarea restricțiilor pentru a efectua un pelerinaj, 23.7% pentru plajele renumite, certificate Blue Flag de la destinație, 20.8% ar pleca într-un city break în Tel Aviv și Ierusalim, iar 19.5% ar dori să facă un tur al întregii țări și să exploreze pe îndelete Statul Israel.
Israel: în topul preferințelor românilor dintre destinațiile din afara Europei
Peste 120.000 de turiști români au călătorit în Israel în anul 2019. Ruta aeriana București – Tel Aviv a fost cea mai aglomerată ruta aeriană internațională cu plecare din București, iar trendul avea să continue și în anul 2020. În contextul pandemiei de COVID 19 la nivel internațional și al închiderii granițelor, ultimele 4 luni au însemnat blocarea completă a turismului, timp în care autoritățile din Israel au luptat cu încetinirea pandemiei și cu identificarea de soluții alternative pentru relansarea economică.