Pelerinilor secolului XXI li se intampla sa doarma in hoteluri de trei stele, sa calatoreasca cu avionul, sa isi scrie memoriile de calatorie pe calculator si sa comunice cu cei de acasa prin telefonul mobil. Durata excursiei lor este bine stabilita, conditiile de calatorie sunt propice, neprevazutul tinand mai degraba de schimbarile de vreme."Cei care pleaca in pelerinaj sunt oameni cu bani putini, stransi de multa vreme", spune Ionut Bancila, marketing manager la agentia Vacanta. Romanii care
Pelerinilor secolului XXI li se intampla sa doarma in hoteluri de trei stele, sa calatoreasca cu avionul, sa isi scrie memoriile de calatorie pe calculator si sa comunice cu cei de acasa prin telefonul mobil. Durata excursiei lor este bine stabilita, conditiile de calatorie sunt propice, neprevazutul tinand mai degraba de schimbarile de vreme.
„Cei care pleaca in pelerinaj sunt oameni cu bani putini, stransi de multa vreme”, spune Ionut Bancila, marketing manager la agentia Vacanta. Romanii care aleg aceasta varianta de turism dau bani pentru religie si asteapta de la aceste excursii o satisfactie spirituala.
Pelerinajul difera de alte forme de turism prin conformismul sau. Sejururile sunt bine structurate, programul este riguros si nu beneficiaza de facilitati optionale. Se intalnesc rar zile libere intr-un astfel de sejur. Nu exista dupa-amieze dedicate shoppingului sau divertismentului.
„Sunt vizate mai putin locurile de divertisment, calatoria fiind axata pe aspectele religioase”, spune Catalin Niculescu de la Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei Romane. Grupurile de turisti sunt unite si stranse sub semnul credintei. Pelerinul este constient ca o astfel de iesire nu este una de placere, ci una de formare spirituala.”
Israelul este destinatia cea mai cautata de catre pelerini. Mirajul tarii Sfinte i-a convins pe credinciosii romani de-a lungul anilor. Pentru moment, excursiile de grup au fost sistate din cauza conflictelor din regiune, dar optiunea ramane deschisa pentru cei ce doresc o calatorie individuala.
Tarile crestine sunt destinatii preferate
Israelului ii urmeaza Italia si Grecia, cea mai putin cautata oferta fiind Turcia. Ionut Bacila spune ca o ruta foarte populara era Israel – Egipt. „Se traversau patru mari, Marea Mediteraneana, Marea Galilee, Marea Rosie si Marea Moarta”, spune el. Bacila a facut la randul lui acest traseu pentru a intelege prin ce se diferentiaza pelerinajul de alte forme de turism. Muntele Sinai (Muntele lui Moise), la poalele caruia erau zilnic parcate 15-20 de autocare, a ramas pentru el experienta cea mai marcanta. „Urci noaptea alaturi de mii de oameni din toata lumea pentru a prinde rasaritul in varful muntelui”, spune Bacila.
Alaturi de Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei, agentia Vacanta este una dintre putinele care au inteles ca pelerinajul nu poate fi privit ca o simpla afacere de turism.
„Pelerinajul religios este rareori practicat de o agentie de turism, care, si sub aceasta forma, are in program vizitarea unor obiective clasice si universal recunoscute”, spune Valentin Racovita, directorul Biroului de Pelerinaj. Racovita considera ca oferta Patriarhiei pune in lumina aspectul duhovnicesc prin prezenta preotului in mijlocul grupului.
„Preotul asigura asistenta religioasa”, spune Catalin Niculescu. Acesta isi asuma in excursiile patriarhiei atat rolul de ghid, cat si pe cel destinat, de liant intre credinciosi si Dumnezeu. „In autocar, preotul raspunde intrebarilor pe care si le pun credinciosii, legate de ortodoxie”, spune Niculescu.
Orice grup de turisti e insotit de un preot
Pelerinii acumuleaza, pe parcursul calatoriei, multe informatii pe care doar linistea ce urmeaza excursiei le poate sorta. Scopul acestei experiente este multumirea si imbogatirea spirituala.
„Nu se pot transforma oameni de pe strada in pelerini”, spune Bacila. Agentiile de turism nu fac multa reclama acestor oferte, pentru ca stiu ca nu sunt pentru toata lumea. Pelerinii dispusi sa porneasca intr-o astfel de calatorie sunt, in marea lor majoritate, veniti din cercurile religioase ale bisericii careia ii apartin. Foarte putini vin direct la agentiile de turism solicitand un asemenea sejur. Prezenta lor este explicata prin promotiile facute de agentii in mass-media.
Un grup de pelerini este pe intreg parcursul calatoriei, o comunitate. La pelerinajele organizate de Vacanta, in fruntea acestei comunitati se afla un insotitor de la agentie si un lider spiritual. Liderul spiritual este un preot apartinand religiei grupului. Cele mai multe pelerinaje sunt constituite din grupuri de credinciosi ortodocsi, insa s-au organizat pelerinaje si cu practicanti ai altor religii reprezentate in Romania, cum ar fi cea catolica sau protestanta.
La acestia se adauga, in fiecare punct al itinerariului, un ghid local care vorbeste romaneste. Explicatiile ghidului la vizitarea asezamintelor de cult sau a monumentelor istorice sunt completate de interventiile preotului. Acesta citeaza pasaje din Biblie sau evoca evenimente istorice in care a fost implicat asezamantul respectiv.
Toti acesti factori definesc pelerinajul ca fiind un tip de turism special. Un turism al spiritului, in care investitia financiara trece pe plan secund, desi este mai mare decat pentru un circuit turistic pe o ruta asemanatoare.
Pretul, ceva mai mare, al unei astfel de excursii este dat si de numeroasele facilitati pe care agentiile le includ in pret, tocmai pentru a usura efortul credinciosilor de a-si organiza un astfel de moment. Pretul include, de multe ori, pe langa transport si cazare, taxele de viza, asigurarea medicala si intrarile la obiectivele turistice vizitate.
Valentin Racovita spune ca Biroul de Pelerinaj practica preturi cu 5-10% mai mici decat agentiile de turism, tinand cont de obiectivele vizitate.
Posibilitati de pelerinaj
Agentia Vacanta
Pelerinaj Israel – Egipt – 7 zile – transport cu avionul – 780 USD/persoana
Pelerinaj Italia – 13 zile – transport cu autocarul – 700-750 USD/persoana
Pelerinaj Italia – 9 zile – transport cu avionul – 690 USD/persoana
Pelerinaj Grecia – 10 zile – transport cu autocarul – 345 USD/persoana
Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei
Pelerinaj Israel – 850 USD/persoana – plecari: 20 iunie, 25 iulie, 5 septembrie
Pelerinaj Grecia – 265 USD/persoana – plecari: 18 iunie, 30 iunie, 15 iulie,
17 august
Pelerinaj Grecia-Italia – 595 USD/persoana – plecari: 15 iunie, 15 iulie,
15 august
Pelerinaj Egipt – 785 USD/persoana + trei milioane lei – plecari: 8 iunie,
5 octombrie, 19 octombrie