Cei doi fraţi au mai fost premiaţi la festivalul de film de la Cannes în anul 1977 pentru filmul „Padre Padrone” şi în anul 1982 pentru filmul „La Nuit de San Lorenzo”. Ideea filmului „Cesare deve morire” le-a venit după ce au asistat la o reprezentaţie a „Infernului” scris de Dante.
Pelicula premiată este o adaptare liberă a tragediei „Iulius Cezar” a lui Shakespeare, filmul fiind interpretat de către deţinuţii dintr-o închisoare de înaltă securitate. „Sper că atunci când acest film va fi arătat publicului (…) mulţi îşi vor spune sau le vor spune celor care au văzut filmul că şi criminalii înrăiţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă, sunt şi rămân oameni”, a spus Paolo.
Juriul prezidat de cineastul britanic Mike Leigh a trebuit să aleagă între 18 filme aflate în competiţie. Puternic marcaţi de regizorul italian Roberto Rossellini, fraţii Taviani, al căror tată a fost un avocat antifascist din Toscana, au realizat mereu filme ancorate în realitatea socială din ţara lor.
Nici ceilalţi favoriţi nu au plecat acasă cu mâna goală. Cineastul german Christian Petzold a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu producţia ‘Barbara’, considerată marea favorită la Ursul de Aur. Aceasta este cea de-a cincea colaborare dintre regizor şi actriţa germană Nina Hoss. În film Hoss joacă rolul unui medic din Republica Democrată Germană a cărei aplicaţie pentru viză este respinsă.
Lutz Ride Meier a primit Ursul de Argint pentru ‘o extraordinară contribuţie artistică adusă cinematografiei’ cu drama istorică chineză ‘White Deer Plain’ (‘Bai Lu Yuan’) în regia lui Wang Quan’an. Ursul de Argint pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de tânărul danez Mikkel Folsgaard Boe pentru drama istorică ‘A Royal Affair’ (‘En Kongelig Affere’) de Nikolaj Arcel. În acest film el a interpretat rolul regelui danez Christian al VII-lea. Regizorul Nikolaj Arcel şi Rasmus Heisterberg au primit şi premiul pentru scenariu cu aceaşi producţie.
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare feminină a fost câştigat de o actriţă amatoare din Republica Democrată Congo, Rachel Mwanza care interpretează rolul unui copil soldat în producţia ‘Rebel’ a cineastului canadian Kim Nguyen. Acest film spune povestea micuţei Komona, o fetiţă de doar 12 ani ce a fost răpită din satul ei de rebeli înarmaţi, este obligată să-şi împuşte părinţii şi apoi să devină amanta comandantului grupului de rebeli care a răpit-o. „Mă aflu aici pentru că regizorul Kim Nguyen a făcut acest lucru posibil. El mi-a oferit puterea de a face acest rol”, a declarat ea.
Şi producţia ungară ‘Csak a szél’ (‘Just the Wind’) a fost recompensată cu un Urs de Argint. Regizorul Bence Fliegauf a primit Marele Premiu al Juriului pentru filmul său în care descrie o serie de crime generate de tensiunile interetnice dintre ungari şi ţigani dintr-un sat, în perioada 2008 – 2009. Premiul Alfred Bauer al celei de-a 62-a ediţii a Berlinalei, premiu special ce poartă numele primului director al festivalului, a fost câştigat de portughezul Miguel Gomes pentru producţia alb-negru ‘Taboo’ cu care ‘a reuşit să deschidă o nouă perspectivă asupra artei cinematografice.
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost câştigat de un alt portughez, Joao Salaviza, cu filmul ‘Rafa’. Producţia ‘Sister’, în regia lui Ursula Meier, a câştigat Ursul de Argint al Juriului Internaţional – Menţiunea Specială Alfred Bauer. Drama socială transpusă pe peliculă de Ursula Meier s-a numărat de asemenea printre marii favoriţi ai Berlinalei.
Drama americană ‘Keep The Lights On’ de Ira Sachs a primit premiul ‘Been Teddy’ pentru cel mai bun film, un premiu ce recompensează filmele ce tratează problemele minorităţilor sexuale. Premiul special al Asociaţiei German Art House Cinemas a fost oferit producţiei franceze ‘A moi seule’ de Frederic Videau.
Sursa: Agerpres
UPDATE: „Cesare deve morire” a cucerit Ursul de Aur la Berlin
19 februarie 2012, 10:36
Ultima modificare în 19 februarie 2012, 12:36
Pelicula „Cesare deve morire” a fraţilor italieni Paolo şi Vittorio Taviani a fost premiată sâmbătă, la cea de-a 62-a ediţie a Berlinalei, cu Ursul de Aur, cea mai înaltă distincţie a festivalului, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Etichete: berlin,
premiu,
ursul de aur
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook