Pensia de 3,5 ori mai mare! Se calculează altfel decât cea normală. Cine sunt românii care o primesc deja

pensii

Sistemul de pensii din România face față din ce în ce mai greu, fiind pus pe butuci de pensiile speciale. Profesorul Cristian Păun a dezvăluit cum funcționează mai exact sistemul și cum se bucură anumiți români de astfel de privilegii.

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, atrage atenția într-o postare pe pagina sa de socializare că pensiile militarilor sunt în medie de 3,5 ori mai mari decât cele normale și „sunt tot speciale”. Acesta punctează și alte aspecte în ceea ce privește militarii, precum stagiul de cotizare sau modul de calculare și indexare al acestor pensii.

„Să nu uităm că pensiile militarilor sunt tot speciale. În medie, de vreo 3,5 ori mai mari decât pensiile obișnuite.

De ce sunt speciale?

1. Militarii (și cei asimilați) ies la pensie mai repede decât cei nespeciali. De exemplu, un militar poate ieși lejer la pensie la 45 de ani. Un muritor de rând, ce intră în câmpul muncii la 18 ani, face stagiul minim de cotizare după 35 de ani de muncă, adică la 53 de ani. Poate ieși la pensie ca militarul? Nu! Nu are vârsta minimă de pensionare, al doilea criteriu. Mai trage până la 65 de ani, vreo 12 în plus. Cam o treime din stagiul de cotizare. Că nu e special ca militarul. “A trage” înseamnă “a cotiza”, mai exact, “a sărăci”.

2. Junta militară nu cotizează la pensia pe care o primesc combatanții apoi din bugetul de stat. Desigur, ca să aibă “argumente”, pensia le este plătită din buget. De aia nu ar fi “pensie”. Desigur, e o pensie specială. Plătită din lucruri care nu se întâmplă pentru cei care cotizează pentru o pensie.

3. Pensia militară se calculează altfel decât cea normală. Se iau în calcul ultimele solde. Nu toate. Ultimele fiind mai mari, căci includ vechimea și alte cele.

4. Junta militară a obținut privilegiul ca pensia aceasta să fie indexată diferit de cea obișnuită. Nu au punct de pensie. Că sunt speciali.

Junta militară și-a plasat mereu oameni în sfera puterii politice. Cât mai sus posibil! Au nevoie de politicieni, să pună mâna pe astfel de privilegii. Ele nu sunt pentru omul de rând, mai ales într-o țară săracă. Junta militară s-a activat mereu politic când exista pericolul ca politicienii să se atingă de privilegiile lor. De asta sunt mereu speciali într-o țară scârbită și sărăcită.

Ce vrei să te faci când vei fi mare? Special, să trăiți!”, scrie Cristian Păun într-o postare pe pagina sa de Facebook.