Ce pensie va încasa Klaus Iohannis?

Anton Hadăr, președintele Alma Mater, estimează că pensia lui Klaus Iohannis se va ridica la aproximativ 8.500 de lei, pe baza punctajului acumulat în anii de muncă din învățământ și administrație.

„Cu aproximare, normal, că n-am acces la informații legate de câștigurile sale, cred că va lua puțin peste 100 puncte, asta însumează vreo 8.500 lei. Nu va prinde cinci cifre, va fi un număr format din patru cifre, pentru că în anii de predare, la început de drum, până s-a titularizat, a avut salariu foarte mic. Nici în zona primăriei nu s-a câștigat foarte bine, azi se câștigă mai bine. Dacă nu era președinția cred că ar fi ieșit cu o pensie mică, 5-6.000 ca profesor de liceu, chiar și dacă ar fi rămas inspector.”, spune Anton Hadăr, președinte Alma Mater, potrivit Digi24.

Pe lângă această pensie, Klaus Iohannis va beneficia, conform Legii 406/2001, de o indemnizație specială lunară de 75% din salariul unui președinte în exercițiu, ceea ce înseamnă că va primi aproximativ 11.000 de lei lunar. Astfel, venitul său total după încheierea mandatului se va ridica la aproximativ 19.500 de lei lunar.

Un prim semn că Iohannis își va încheia cariera politică este faptul că postul său de profesor de fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a fost eliberat.

Acest post a fost rezervat atât în perioada în care Iohannis a fost primar al Sibiului, cât și în timpul mandatului său de președinte.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Dreamstime

Klaus Iohannis, în comparație cu foștii președinți ai României

Indemnizația pe care o va primi Klaus Iohannis este cea mai mare încasată vreodată de un fost președinte al României. Spre comparație, Ion Iliescu și Emil Constantinescu primesc lunar în jur de 5.000 de lei, în timp ce Traian Băsescu și-a pierdut indemnizația după ce s-a descoperit că a colaborat cu Securitatea.

„Am 55 de ani de muncă, din care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I si a II-a de muncă. N-am indemnizație de șef de stat. Eu am iești cu o pensie de 2.980 de lei în 2015. De atunci s-a indexat an de an. Nu am nicio altă pensie. Voi primi începând cu februarie anul viitor o pensie de 1.500 de euro de la Parlamentul European. Nu am nici pensie de fost deputat și senator, nici pensie de fost primar, nici indemnizație de fost președinte”, a declarat Traian Băsescu la o emisiune TV, anul trecut.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Iohannis a anunțat că demisionează

Iohannis a declarat că își va încheia mandatul mai devreme, pe 12 februarie 2025. Acest gest vine ca reacție la procedura de suspendare inițiată de Parlament, pe care fostul președinte o consideră inutilă și dăunătoare pentru imaginea țării.

„În Parlament s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că oricum, peste puține luni plec din funcție. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția.

Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni.

Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.

Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, DEMISIONEZ din funcția de președinte al României pe 12 februarie”, a spus Iohannis.