Pensia de invaliditate 2024. Ce vechime minimă trebuie să ai neapărat pentru a primi pensia

pensionara

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Pensia de invaliditate 2024. Pensia de invaliditate este oferită în România persoanelor care, dintr-un motiv sau altul, nu mai pot activa în câmpul muncii din cauza problemelor de sănătate. Și în acest caz este importantă vechimea pe care o ai în câmpul muncii pentru a primi banii de la stat.

Pensia de invaliditate 2024. Cine primește acest tip de pensie?

Pensia de invaliditate, cunoscută colocvial drept pensia de boală, este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă, bolilor profesionale și altor cauze.

Acest tip de pensie a fost creat pentru a oferi protecție socială salariaților care suferă accidente de muncă sau boli legate de activitatea profesională. De asemenea, protejează persoanele care nu pot desfășura o activitate remunerată din cauza unei boli sau a unui accident survenit în afara locului de muncă.

Pensia de invaliditate diferă în funcție de grad

Pensia de invaliditate variază în funcție de gradul de reducere a capacității de muncă și poate fi clasificată astfel:

  • Gradul I: pentru persoanele care au pierdut total capacitatea de muncă și capacitatea de autoîngrijire.
  • Gradul II: pentru persoanele care au pierdut total capacitatea de muncă, dar și-au păstrat capacitatea de autoîngrijire.
  • Gradul III: pentru persoanele care au pierdut parțial capacitatea de muncă, dar și-au păstrat complet capacitatea de autoîngrijire.

În cazul persoanelor care se află în imposibilitatea totală de a se îngriji singure (pensia de invaliditate de gradul I), legea prevede dreptul de a beneficia de un însoțitor. Acest însoțitor va primi, la rândul său, o indemnizație pentru sprijinul acordat.

SURSA FOTO: Dreamstime

Medicul expert dă verdictul cu privire la gradul de invaliditate

Starea de invaliditate este constatată de medicul expert al asigurărilor sociale, care revizuiește periodic situația pacientului. Sunt exceptați de la acest consult periodic următoarele categorii de persoane:

  • Persoanele a căror capacitate de muncă este afectată în mod ireversibil.
  • Persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută de legea în vigoare.
  • Persoanele care au cu până la 5 ani mai puțin decât vârsta standard de cotizare și au realizat deja stagiile complete de cotizare.

Decizia emisă în urma soluționării contestației se comunică contestatorului în termen de 5 zile de la data soluționării.

Pensionarii care beneficiază de pensia de invaliditate au obligația de a urma programele de recuperare pentru reintegrarea socio-profesională. Neprezentarea pensionarului la programul de recuperare va atrage suspendarea plății pensiei doar dacă absența este din vina acestuia și doar începând cu luna imediat următoare constatării, potrivit LegalBadger.

Ce vechime trebuie să aibă un pensionar pentru a primi pensia de invaliditate?

Stagiul de cotizare necesar variază în funcție de vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale. Astfel, cei cu vârsta de până la 20 de ani au nevoie de un an de cotizare. Pentru cei între 20 și 23 de ani, stagiul minim este de doi ani, iar pentru cei între 23 și 25 de ani, acesta crește la trei ani. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani trebuie să aibă un stagiu de cotizare de șase ani, în timp ce pentru cei între 29 și 33 de ani, stagiul minim este de nouă ani.

Pentru cei cu vârsta între 33 și 37 de ani, stagiul necesar este de 11 ani, iar pentru cei între 37 și 41 de ani, acesta este de 14 ani. Persoanele cu vârsta între 41 și 45 de ani trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 17 ani, iar pentru cei între 45 și 49 de ani, stagiul necesar crește la 20 de ani. Pentru cei cu vârsta între 49 și 53 de ani, stagiul minim este de 23 de ani, iar pentru cei între 53 și 57 de ani, acesta este de 25 de ani. Persoanele cu vârsta între 57 și 60 de ani trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 26 de ani, iar pentru cei de peste 60 de ani, stagiul necesar este de 27 de ani.

În ceea ce privește cerințele de vechime minimă pentru pensia pe caz de boală, se ia în considerare un stagiu potențial care este determinat prin compararea a două aspecte: stagiul complet de cotizare necesar pentru a fi eligibil pentru pensia pentru limită de vârstă, conform Anexei 5 la lege, și stagiul de cotizare efectiv realizat de solicitant până în momentul depunerii cererii pentru pensia de invaliditate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Actele necesare pentru această pensie

Pentru a solicita pensia de invaliditate, sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere de înscriere la pensia de invaliditate.
  • Decizia medicală de încadrare în grad de invaliditate emisă de medicul expert al asigurărilor sociale.
  • Adeverință care atestă încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia.
  • Carnetul de muncă, în original și copie.
  • Alte acte prevăzute de lege care dovedesc vechimea în muncă sau în serviciu realizată în alte sectoare de activitate.
  • Livretul militar, în original și copie.
  • Diploma de studii, în original și copie, și/sau adeverință care atestă durata și perioada studiilor, precum și absolvirea acestora.
  • Pentru persoanele care au urmat cursuri universitare în străinătate, este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român.
  • Adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
  • Adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite.
  • Procură specială pentru mandatar, dacă este cazul.
  • Acte care dovedesc calitatea de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2000 etc.