Pensia de urmaș 2024. Cei care doresc să aplice pentru pensia de urmaș trebuie să fie familiarizați cu condițiile de acordare și cu documentele necesare pentru a-și întocmi dosarul.
Copiii şi soţul supravieţuitor au dreptul la pensia de urmaș
Pensia de urmaș 2024. În momentul în care asiguratul sau pensionarul trece în neființă, soțul supraviețuitor și copiii au dreptul la pensie de urmaș.
Cei care doresc să beneficieze de aceasta trebuie să îndeplinească criterii specifice și să urmeze mai multe etape.
În plus, pentru a solicita pensia de urmaș, este obligatoriu să furnizezi o serie de documente esențiale, pe care trebuie să le incluzi în dosarul de cerere.
Întocmirea dosarului și obținerea pensiei de urmaș implică o procedură complexă, necesitând multiple vizite la instituțiile guvernamentale.
De obicei, dosarul completat cu toate documentele necesare se înaintează Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii.
Potrivit Casei Naționale de Pensii, acestea sunt condițiile pe baza cărora copiii pot primi pensie de urmaș:
1. Până la vârsta de 16 ani.
2. Dacă continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.
3. Pe întreaga durată a invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute mai sus.
În ce condiții poate primi pensie de urmaș soţul supravieţuitor
Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în următoarele situaţii:
1. La împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună lipsă, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
2. Indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
3. Indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă soţul supravieţuitor nu realizează venituri lunare din activităţi dependente conform Legii nr. 263/2010.
4. În absenţa îndeplinirii condiţiilor de mai sus, soţul supravieţuitor beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, cu condiţia să nu realizeze venituri lunare din activităţi dependente conform Legii nr. 263/2010.
5. Dacă are în îngrijire la data decesului susţinătorului unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare din activităţi dependente conform Legii nr. 263/2010.
Acte necesare pentru acest tip de pensie
Pentru a solicita pensia de urmaș, aplicantul trebuie să completeze o cerere-tip și să prezinte următoarele documente, după caz:
1. Actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentantului legal, dacă este cazul, în original și copie.
2. Decizia medicală privind capacitatea de muncă (original), în cazul în care este necesar.
3. Decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, în situația în care susținătorul decedat era pensionar (copie).
4. Adeverința de studii (pentru elevi sau studenți), pentru urmașii cu vârsta peste 16 ani, în original.
5. Actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția cazurilor în care susținătorul decedat era pensionar (copie).
6. Copie a FIAM (Fisa de Investigare a Accidentelor Mortale), în cazul decesului cauzat de accident de muncă.
7. Copie a formularului BP2 și copie a certificatului medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
8. Declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că urmașul nu a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susținătorului.
Acte necesare dacă susţinătorul decedat nu era pensionar
În situațiile în care persoana decedată nu beneficia de pensie, trebuie să fie prezentate și următoarele documente:
1. Carnetul de muncă (original și copie).
2. Carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie).
3. Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie).
4. Alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată.
5. Livretul militar (original și copie).
6. Diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverința care atestă durata normală, perioada studiilor și că acestea au fost urmate la zi.
7. Dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate.
8. Adeverința privind stagiile de cotizare realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, în original.
9. Adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original.
10. Adeverința privind stagiul de cotizare realizat în grupa I de muncă, grupa a II-a de muncă, în condiții de muncă speciale și deosebite, în original.
11. Actele pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004.
12. Alte documente întocmite conform prevederilor legale pentru a dovedi elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Cum se calculează pensia de urmaș
Calculul pensiei de urmaș se efectuează în funcție de:
1. Pensia pentru limită de vârstă pe care ar fi avut-o sau pe care o avea în plată susținătorul decedat conform legislației în vigoare.
2. Pensia de invaliditate gradul I în situația în care decesul susținătorului a intervenit înainte de îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în cazul în care susținătorul beneficia de o pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială.
Cuantumul pensiei de urmaș este determinat procentual din punctajul mediu anual realizat de susținătorul decedat, aferent pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, aferent pensiei de invaliditate gradul I. Această determinare depinde de numărul urmașilor îndreptățiți, conform următoarelor proporții:
- 50% pentru un singur urmaș;
- 75% pentru 2 urmași;
- 100% pentru 3 sau mai mulți urmași.
O excepție este reprezentată de cuantumul pensiei de urmaș în cazul orfanilor de ambii părinți, care se stabilește prin cumularea drepturilor de pensie de urmaș calculate individual pentru fiecare părinte.
Pentru mai multe informații despre procedura de acordare a pensiei de invaliditate, puteți consulta site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.