Pensia de care a uitat toată lumea! Cine o poate ridica

bani, bani cash

SURSA FOTO: Dreamstime

Pensie deces. Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă cu banii de pensie în cazul decesului titularului. Când este virată ultima pensie a defunctului și cine o poate ridica, citiți în continuare.

Pensie deces. Ultima pensie poate fi încasată de rudele apropiate

Pensie deces. Potrivit statisticilor, în România, lunar, mor între 25.000 şi 30.000 de persoane. Majoritatea cazurilor  de decese o reprezintă pensionarii. Potrivit legii, ultima pensie poate fi încasată în luna în care a survenit decesul.

Cum beneficiarul care a decedat nu mai poate să își ridice sau încaseze pensia, aceasta va fi încasată de către o altă persoane.

Ultima pensie a decedatului poate fi ridicată de către soț/soție sau copii, în baza unor documente. Există și situații în care cei care încasează ultima pensie a defunctului pot fi părinţii.

Dacă nu există persoane care să se încadreze în gradele de rudenie menționate mai sus, pot interveni alţi moştenitori care ar putea ridica pensia respectivă.

Iată care sunt actele necesare în vederea acordării ultimei pensii în caz de deces a beneficiarului:

– cerere;
– certificatul de deces, în original şi în copie;
– actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
– acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
– certificatul de moştenitor (original şi copie);
– copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

Situația este aproximativ asemănătoare în cazul în care survine decesul unei persoane cu handicap. Legea spune că „prestațiile sociale rămase neîncasate de către persoana cu handicap decedată, reprezentând indemnizația și/sau bugetul personal complementar pe luna în care a avut loc decesul, și, după caz, prestațiile sociale cuvenite și neachitate până la deces se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori”.

Se schimbă talonul de pensie

Talonul de pensie se schimbă! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre schimbări importante din noua lege a pensiilor. Aceasta a dezvăluit și când se vor recalcula acestea. Aceasta a spus și când vor fi emise noile taloane de pensii recalculate.

Oficialul a promis că până la 1 septembrie, toate pensiile românilor vor fi recalculate și începând cu luna septembrie, fiecare român va primi noile taloane de pensie.

„Ca urmare a acestei recalculări veți constata că, inclusiv pentru românii care se află în indemnizația minimă socială, de 1125 de lei acum, vom avea români care vor avea pensii esențial mai mari”, a declarat aceasta la Realitatea PLUS, zilele trecute.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat, vineri seară, că, anul viitor, pensiile vor creşte cu 40%. Pe data de 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%, iar punctul de pensie va crește până la 2.032 lei.

De la 1 septembrie 2023, pensionarii vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci, va avea loc o creștere a pensiilor de 40%, în medie.

Potrivit spuselor ei, Guvernul României a fost „foarte chibzuit” și „foarte atent” la sustenabilitate. Toate calculele au fost făcute cu Banca Mondială, în acord cu reformele agreate cu Uniunea Europeană (UE).

În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este ocupată cu digitalizarea dosarelor de pensie, care este gata în proporție de 90%. Apoi, va fi realizat softul pentru recalculare, conform legii. De la 1 septembrie 2024, vor fi puse în plată.