Pensia medie, mai mare decât o treime din salariile din România

Sistemul public de pensii seamănă din ce în ce mai mult cu o schemă Ponzi, în care câştigurile „membrilor vechi” sunt plătite din contribuţiile plătite de membrii mai noi. În condiţiile în care numărul membrilor contributori este în scădere, riscul ca sistemul să se prăbuşească este din ce în ce mai mare. Pensia medie din oferită de sistemul de stat, obligatoriu, a fost de 734 de lei în decembrie şi ianuarie. O sumă prea mică pentru a asigura un trai decent

Sistemul public de pensii seamănă din ce în ce mai mult cu o schemă Ponzi, în care câştigurile „membrilor vechi” sunt plătite din contribuţiile plătite de membrii mai noi. În condiţiile în care numărul membrilor contributori este în scădere, riscul ca sistemul să se prăbuşească este din ce în ce mai mare.

Pensia medie din oferită de sistemul de stat, obligatoriu, a fost de 734 de lei în decembrie şi ianuarie. O sumă prea mică pentru a asigura un trai decent unui pensionar, dar prea mare pentru resursele de care dispune statul. Potrivit datelor INS, în decembrie, pensia medie a reprezentat aproape 50% din salariul mediu net pe economie. Raportul ridicat dintre pensii şi salarii, suprapus peste raprtul supraunitar dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi, face ca sistemului de pensii să-i fie ataşat tot mai des epitetul „nesustenabil” . În plus, veniturile la care se plătesc contribuţii au rămas mult mai mici, faţă de ritmul în care au crescut pensiile în ultimii ani.

O treime din contributori declara venituri sub 800 de lei

Aproximativ 30% dintre asiguraţii (cei care asigură veniturile) sistemului public de pensii din Româniau  au venituri sub 800 de lei, a declarat ieri, la  Mediafax Talks about Pensions, Doina Pârcălabu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale.

– 1.000.000 (aproape 25% din efectivul salariaţilor) sunt înregistraţi cu venituri mai mici decât minim pe economie, de 600 de lei

– 260.000 de persoane au salariul minim pe economie

– 700.000 de asiguraţi au venituri între 700 şi 800 de lei pe lună.

Din totalul de circa 5,4 milioane de asiguraţi (în această categorie intrând atât salariaţii, cât şi cei care înregistrează venituri din activităţi independente, PFA), ponderea celor care declară venituri mai mici decât salariul mediu pe economie este de 18,8%.

Criza şi sărăcia accentuează problemele pensiilor

Dincolo de exodul populaţiei active către state occidentale unde se oferă salarii mai mari, presiunile pe sistemul de pensii din România sunt accentuate de doi factori. Pe de-o parte criza economică a determinat creşterea şomajului, peste 370.000 de locuri de muncă fiind desfiinţate în cursul anului trecut.

Iar pe de altă parte, nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor pe muncă fac din formele de angajare la „negru” sau la „gri”, o alternativă care merită riscul unor amenzi sau chiar al unor dosare penale. Pentru fiecare angajat se plătesc contribuţii la pensii de 31,3% din venitul de bază, la sănătate de 10,7%, plus impozitul pe venit de 16%.