Începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii din România vor beneficia de o majorare a pensiilor. Este vorba despre aproximativ cinci milioane de seniori. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat detalii despre majorarea acestor pensii.
Guvernul a luat această decizie în contextul creșterii costurilor de viață și al inflației, cu scopul de a asigura un nivel de trai decent pentru pensionari.
Pensia minimă va crește de la 1 ianuarie
De asemenea, va crește și indemnizația minimă, care va ajunge la valoarea de 1.281 de lei. Această creștere va asigura o mai bună acoperire a nevoilor de bază ale pensionarilor, în special pentru cei cu venituri reduse.
Majorarea se face prin proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.
„Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023 indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei”, se arată în proiectul OUG.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit o viziune cuprinzătoare asupra modificărilor aduse sistemului de pensii. Ea a evidențiat diversitatea categoriilor de pensionari care beneficiază de pensia minimă, de la persoanele cu o singură zi de contributivitate din cauza unui accident de muncă și până la cei cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, dar care au avut venituri reduse pe parcursul carierei lor.
Simona Bucura-Oprescu a declarat că noua lege va aduce dreptate socială
Pensiile vor fi ajustate în funcție de contributivitate și sistemul va fi mai echitabil. De asemenea, ministrul Simona Bucura-Oprescu a menționat că noua lege va lua în considerare contribuțiile pentru sporurile nepermanente în calculul punctelor de pensie.
„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei, sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi, au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.
Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie. Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Și aici se face dreptate”, a explicat Simona Bucura Oprescu la DC News.
Recalcularea pensiilor, care va avea loc în septembrie 2024, va aborda și va elimina inechitățile din sistemul actual. Acest proces este vital pentru asigurarea unui sistem de pensii echitabil, care reflectă corect contribuțiile fiecărui individ. În urma recalculării, potrivit guvernanților, vor crește pensiile a aproximativ 3 milioane de români.
Noua lege a pensiilor, adoptată la final de noiembrie, va intra în vigoare în principiu în septembrie 2024, însă o parte din prevederi se aplică din 1 ianuarie.