Pensia sau salariul? Către ce se va îndrepta Mugur Isărescu, dacă va fi pus să aleagă de legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, în sistemul bugetar. Nu este pentru prima dată când guvernatorul BNR, un critic acerb al majorării salariilor încasate de bugetari, atrage atenția opiniei publice prin prisma veniturilor de care dispune.
Pensia sau salariul? Către ce se va îndrepta Mugur Isărescu, dacă va fi pus să aleagă între cele două. Trebuie amintit faptul că Isărescu, în prezent în vârstă de 71 de ani, a transmis deja Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Guvern.
Astfel, Guvernatorul solicită ca legea să îi includă la excepții și pe membrii Consiliului de administrație al BNR, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Pensia sau salariul? Isărescu are de unde să aleagă
Conform propriei declarații de avere, Mugur Isărescu a încasat în 2020 o pensie de 161.412 lei pe tot parcursul anului, adică aproape 14.ooo de lei pe lună.
În plus, așa cum se arată pe site-ul BNR, guvernatorul Băncii Naționale a avut anul trecut un venit din salarii de 897.000 de lei, adică aproximativ 75.ooo de lei lunar.
Un calcul simplu arată că Isărescu are un salariu de aproape 6 ori mai mare decât pensia. Între un salariu de aproape 14.000 de euro și o pensie în jur de 14.ooo de lei, este de așteptat ca Guvernatorul BNR să opteze pentru primul.
Totuși, Isărescu, adeptul declarat al parcimoniei bugetare, nu pare dispus a renunța și la veniturile pe care le încasează din pensie.
Venit salarial de aproape 5 ori mai mare decât salariul mediu
Asta deși dispune de un venit salarial lunar de aproape 5 ori mai mare decât salariul mediu net din România și de aproximativ 7 ori mai mare decât cel minim.
Nu îl ultimul rând trebuie precizat faptul că membrii Consiliului de Administrație al BNR își completează veniturile anuale cu sume importante de bani reprezentând bonusuri de performanță și alte beneficii.
Proiectul de lege înaintat de Guvern prevede că persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Guvernul a stabilit, însă, și excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu și pentru membrii din conducerea BNR.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.