Cum se obține indemnizația socială pentru pensionari în 2024

Acei pensionari care nu au contribuit suficient la sistemul de pensii și au nevoie de sprijin financiar pot beneficia de indemnizația socială pentru pensionari.

Indemnizația socială, sau pensia socială, este o măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România.

Pensia minimă garantată este oferită de statul român

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, pensia socială, denumită și pensie minimă garantată, este un ajutor financiar oferit de statul român persoanelor vârstnice care nu au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă sau al cărei cuantum este foarte mic. Acest sprijin are rolul de a asigura un nivel minim de trai decent pentru seniorii cu venituri reduse.Cum se stabilește cuantumul pensiei sociale?
Cuantumul pensiei sociale se stabilește în funcție de veniturile proprii și de numărul de membri ai familiei.

În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social.

Care sunt condițiile

Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”.

Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.Cine poate beneficia de pensie socială?
Pentru a fi eligibil pentru pensia socială, trebuie să îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

  • Vârsta standard de pensionare: 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei (această limită se modifică gradual până în 2030, când va fi de 65 de ani pentru ambele sexe).
  • Reședința în România.
  • Venituri proprii sub limita stabilită prin lege.
  • Să nu beneficiezi de alte ajutoare sociale care au caracter de venit (ex: ajutor social).

Ce documente sunt necesare pentru pensia socială?

Pentru a solicita pensia socială, va trebui să depui la Casa Teritorială de Pensii o cerere însoțită de următoarele documente:

  • Cerere tip (se obține de la Casa de Pensii).
  • Act de identitate (copie și original).
  • Carnet de muncă (copie și original) sau alte acte care dovedesc vechimea în muncă.
  • Acte care să ateste veniturile actuale (dacă este cazul).
  • Cum se depune cererea pentru pensie socială?
  • Cererea pentru pensie socială se depune personal sau prin mandatar legal la Casa Teritorială de Pensii de care aparții cu domiciliul.