Ce se întâmplă cu pensia în caz de deces?
Ce se întâmplă cu pensia în caz de deces? În Germania, atunci când un pensionar a decedat, există câteva aspecte administrative importante legate de pensie și alte beneficii, pe care familia sau cei apropiați decedatului ar trebui să le ia în considerare. Plata pensiei se oprește la finalul lunii în care beneficiarul de pensie își găsește sfârșitul.
În continuare, tot ce a fost plătit sau încasat după acest moment trebuie returnat companiei de asigurări sociale. Supraviețuitorii sunt obligați să informeze imediat instituția de asigurări sociale despre deces și să restituie orice sume încasate în exces. Într-un moment atât de dificil, este esențial să fii informat și să știi exact ce pași trebuie urmați în gestionarea funeraliilor și a procedurilor administrative ulterioare.
Blocarea plății pensiei poate dura chiar și săptămâni
Chiar și după raportarea decesului, pensia ar putea continua să fie virată. Acest lucru se întâmplă adesea din motive bancare. Procesul de blocare a plăților poate dura săptămâni. Toate sumele pentru care pensionarul decedat nu mai are drept vor trebui returnate integral. Dacă existau drepturi de pensie neutilizate, acestea vor fi plătite doar moștenitorilor recunoscuți. Moștenirea trebuie, în majoritatea cazurilor, confirmată în fața autorităților cu ajutorul unui certificat de moștenitor, iar obținerea acestuia devine o responsabilitate a supraviețuitorilor, scrie ziarulromanesc.de.
Decesul pensionarului trebuie comunicat în mod oficial. În cazul în care firma de pompe funebre nu se ocupă de această procedură, veți trebui să vă ocupați personal de ea. Acest lucru presupune prezentarea la cel mai apropiat oficiu poștal cu cartea de identitate a pensionarului decedat și certificatul de deces obținut de la Starea Civilă.
Cine beneficiază de pensie de urmaș?
Dacă decesul are loc la sfârșitul lunii, este aproape imposibil să se oprească imediat plata pensiei. În orice caz, se recomandă să nu închideți imediat contul bancar al decedatului. Trebuie, de asemenea, să îl mențineți deschis pentru o perioadă. Există reglementări speciale pentru pensiile de văduvă pe o perioadă de trei luni. În această perioadă, chiar și cei cu venituri mai mari primesc o pensie de urmaș dacă persoana decedată primea o pensie pentru limită de vârstă. Pensia de urmaș în acest interval este aceeași cu pensia statutară pe care o primea pensionarul decedat.
După această perioadă, se va primi o parte din pensia persoanei decedate, sub forma pensiei de urmaș. De obicei, la calculul pensiei mari de urmaș, care reprezintă aproximativ 55/60% din (posibila) pensie de vârstă a defunctului, se iau în considerare veniturile văduvei.
Da, și rudele pensionarului care primeau indemnizație pentru îngrijire vor primi această indemnizație pentru întreaga lună în care a avut loc decesul. Suma primită în această situație nu trebuie restituită. Oricine moștenește bunuri sau bani moștenește și responsabilitățile financiare, inclusiv facturile de plată ale pensionarului decedat.
Decesul trebuie declarat în cel mult 15 zile
Însă ce se întâmplă dacă un pensionar român care încasa pensie din România a decedat loc în străinătate, cum ar fi Germania, și autoritățile germane au emis un certificat de deces: Ei bine, în acest caz, trebuie transcris în registrele de stare civilă românești. Pentru a opri plata pensiei, mandatarul trebuie să se adreseze casei de pensii în termen de 15 zile de la deces și să declare evenimentul. Ulterior, la acea instituție va trebui să depună certificatul de deces. De asemenea, ar putea solicita ajutorul de deces acordat de autoritățile române, care în 2023 este de 6789 lei.