Reaşezarea sistemului de pensii trebuie să cuprindă şi eliminarea discriminărilor existente între diferitele categorii profesionale care muncesc în aceleaşi condiţii,. Altfel, vor fi în continuare nemulţumiri între salariaţi prin menţinerea actualelor inechităţi, susține un președinte de sindicat.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor Meridian, Voinea Negoiţă, spune că reaşezarea sistemului de pensii din România trebuie să cuprindă şi eliminarea discriminărilor existente între diferitele categorii profesionale care muncesc în aceleaşi condiţii, în caz contrar acesta va continua să creeze nemulţumiri între salariaţi prin menţinerea actualelor inechităţi.
„În spaţiul public a apărut informaţia conform căreia, în această perioadă când se dezbate proiectul de act normativ privind reforma pensiilor speciale, lucrătorii vamali ar solicita ca şi această categorie profesională să beneficieze de acest ,,privilegiu”.
Astfel, deputaţii ar fi primit o propunere de amendament la proiectul de lege prin care se cere ca şi angajaţilor Autorităţii Vamale Române să li se acorde, după cel puţin 20 de ani de activitate şi 35 de ani de cotizare, o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”, precizează liderul sindical într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, lucrătorii vamali solicită un drept de care beneficiază o altă categorie profesională, respectiv poliţiştii de frontieră, care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii în punctele de trecere a frontierei.
Astfel dacă tot se ia în calcul reaşezarea sistemului de pensii din România ar fi necesară şi eliminarea discriminărilor existente în cadrul acestuia între diferitele categorii de angajaţi, consideră Voinea Negoiţă.
Lucrătorii vamali solicită aceleași drepturi cu polițiștii de frontieră
În opinia sa, trebuie menţionat că în punctele de trecere ale frontierei se efectuează controlul persoanelor, mijloacelor de transport, al mărfurilor şi al altor bunuri. „În cadrul acestuia doar controlul documentelor de călătorie se face de către poliţistul de frontieră, în timp ce lucrătorul vamal efectuează controlul mijloacelor de transport şi al mărfurilor, precum şi al bunurilor şi al valorilor aparţinând persoanelor fizice.
Deşi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, iar numărul politiştilor de frontieră este dublu sau chiar triplu faţă de al acestora, în prezent lucrătorii vamali ies la pensie la 65 de ani faţă de colegii lor care ies şi la 50, iar calculul pensiei are la bază contributivitatea„, arată preşedintele Sindicatului Meridian.
Vameșii au condiții mai restrictive de ieșire la pensie
Nu în ultimul rând, discriminarea se regăseşte şi în ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale, prin faptul că angajaţii Autorităţii Vamale Române nu beneficiază de sporurile activităţii din frontieră, de drepturile acordate pentru lucrul cu câini de serviciu sau de plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate.
În ceea ce priveşte propunerea de amendament venită din partea lucrătorilor vamali, trebuie remarcat că aceasta prevede condiţii mai restrictive de ieşire la pensie faţă de cele ale poliţiştilor de frontieră şi că pensia ar fi anulată dacă beneficiarul ar fi condamnat în legătură cu activitatea sa ca funcţionar public cu statut special în cadrul Autorităţii Vamale Române, se mai arată în comunicat.