Gabriela Scutea, pensie uriașă după 24 de ani de activitate
Gabriela Scutea a fost eliberată din funcție printr-un decret semnat vineri, 11 august, de președintele Klaus Iohannis, aceasta își încheie astfel activitatea de procuror general, funcție pe care a ocupat-o timp de 25 de ani. Gabriela Scutea a ocupat funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Acesta nu a fost singurul decret de acest tip semnat de președintele României. Vineri, 11 august, Iohannis a semnat mai multe decrete de eliberare din funcție. Printre cei vizați se numără și câțiva magistrați: pe lângă fostul procuror general Gabriela Scutea, se pensionează și procurorii Camelia Oancea, Dalida Mirela Militaru și Nicoleta Pantilie.
Administrația Prezidențială a transmis următorul mesaj de informare: „Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare, la data de 18 august 2023”.
Ce pensie va încasa de la stat fostul procuror general
News Week informează că procurorul Gabriela Scutea avea un salariu de 7.000 de euro, drept urmare, pensia acesteia se va ridica la o sumă de aproximativ 5.500 de euro.
Gabirela Scutea și-a început activitatea de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 20 februarie 2020, momentul numirii în funcție.
În acest moment, Gabriela Scutea are în spate o activitate de 24 de ani în cadrul Ministerului Public român. În cariera sa, aceasta a ocupat numeroase funcții de conducere și execuție, trecând prin toate gradele de jurisdicție.
În informarea Administrației Prezidențiale aflăm mai multe informații despre activitatea acesteia: „În perioada 2013 – 2016, în calitate de ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Gabriela Scutea a reprezentat Ministerul Justiţiei în relaţia cu organismele Comisiei Europene pe aspecte referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie”.
Cariera sa a inclus astfel de poziții-cheie: „Din această poziţie, a contribuit inclusiv la gestionarea unor dosare în sfera dreptului penal şi cooperării judiciare, aflate pe agenda Consiliului Uniunii Europene. Între anii 2010 și 2012 a fost prezentă la întâlnirile Forumului Consultativ al Procurorilor Generali din Statele Membre UE, aici unde s-au stabilit „elemente de fundamentare pentru viitoare iniţiative strategice, inclusiv Parchetul European (EPPO).”