Casele Sectoriale de Pensii ale MApN și MAI au dezvăluit, la solicitarea unui sindicalist din Poliție, care sunt cele mai mari pensii militare acordate foștilor angajați din Armată și din Administrația Națională a Penitenciarelor, transmite Gândul.
Liderul sindical a făcut această solicitare deoarece pensiile militare sunt confundate deseori cu cele acordate polițiștilor și a cerut astfel Caselor Sectoriale de Pensii ale MApN și Ministerului de Interne să divulge cuantumul celor mai mari pensii acordate pentru ofițeri și subofițeri, foștilor militari și angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Cine beneficiază de cele mai mari pensii
Astfel a aflat că cea mai mare pensie acordată unui militar se ridică la aproximativ 35.160 de lei pe lună, adică peste 7.000 de euro, iar cel care o primește este un fost magistrat militar a cărui pensie „a fost actualizată/recalculată în raport cu baza de calcul întocmită și comunicată de către Direcția Instanțelor Militare”.
La o distanță considerabilă se află ocupantul locului al doilea, un fost director al unei companii care se află în subordinea Armatei, care primește lună de lună suma de 27.544 de lei, adică o pensie mai mare decât salariul președintelui României, Klaus Iohannis.
Conform Gândul, și subofițerii primesc pensii destul de consistente, cea mai mare ajungând la 10.478 de lei.
Pensii uriașe sunt și la Administrația Națională a Penitenciarelor, ofițerul cu cea mai mare pensie încasând 22.925 de lei, iar un subofițer ajunge la 10.040 de lei.
Ce spunea Ludovic Orban despre pensiile speciale ale militarilor
Premierul Orban susținea luna trecută că nu este posibil ca pensiile militarilor să fie exceptate de la impozitare.
„Nu poţi să exceptezi anumite categorii de pensii. Dacă stabileşti un principiu, că o pensie specială se impozitează, atunci… Să ştiţi că am apelat la soluţia asta pentru că a fost declarată neconstituţională legea prin care am tăat pensiile speciale, mai puţin pensiile militare, dacă vă aduceţi aminte.
Legea a fost adoptată, a fost atacată la Curtea Constituţională şi a fost declarată neconstituţională”, a spus Ludovic Orban. Totodată, Orban mai atrăgea atenția că de fiecare dată când „pensiile mari” trebuie modificate, CCR declară imediat neconstituțională această lege.
„Cum se adoptă o lege în parlament care atinge pensiile mari ale anumitor categorii de oameni care au lucrat, mai ales în sistemul public, cum se atacă la Curtea Constituţională şi cum imediat Curtea Constituţională se execută şi declară neconstituţională legea. Preocuparea noastră e clară, principiul fundamental care trebuie să stea la baza calculului pensiei este principiul contributivităţii”, mai declara luna trecută premierul.