Pensie minimă de 1.281 de lei în România

Românii pot beneficia de indemnizația minimă socială. Aceasta este în valoare de 1.281 de lei.

Sunt câteva condiții care trebuie respectate pentru a intra în posesia acestei indemnizații. Condițiile au fost explicate de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi a explicat că stagiul minim de cotizare este o prevedere comună în toate legislațiile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Fostul ministru a menționat că această prevedere exista deja în legea actuală și reprezintă o condiție necesară atunci când contribui la un sistem. Este nevoie de o perioadă minimă de contribuție pentru a beneficia ulterior de acel sistem.

De asemenea, el a mai spus că în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

În plus, el spune că a fost introdusă o noutate pentru mame.

”Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.

Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a explicat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Marius Budăi, despre cresterea pensiilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Toate pensiile sunt recalculate

Conform legii, toate pensiile, inclusiv cele deja în plată, urmează să fie recalculate folosind formula fără indici de corecție, începând cu data de 1 septembrie 2024.

Dacă după recalculare pensia rezultată este inferioară nivelului actual, se va menține nivelul actual al pensiei.

În luna ianuarie a anului 2024, valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 13,8%, atingând suma de 2.032 lei.

Pensiile vor fi indexate conform ratei inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut înregistrată în anul calendaristic anterior, în conformitate cu prevederile similare ale legislației anterioare.

Creșterea pensiilor va avea loc în mod anual, în luna ianuarie.

O noutate constă în faptul că majorarea pensiilor va fi ajustată în funcție de creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau de rata inflației (se va alege procentul care oferă avantaje mai mari).

Această prevedere reprezintă o recomandare emisă de către Comisia Europeană. Ea are ca scop garantarea unei stabilități sporite în cadrul sistemului de pensii publice.

Trebuie menționat, totuși, că aceste persoane nu vor mai beneficia de indexarea pensiilor în următorii ani, până când vor atinge nivelul pensiei calculat conform noii legi.