Pensie de serviciu pentru grefierii judiciari
Personalul de specialitate, din care fac parte și grefierii, cu o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniu, va avea posibilitatea să se bucure de o pensie de serviciu la vârsta standard de pensionare.
Cei cărora li se adresează noul proiect sunt angajații care dețin funcții de specialitate în instituții precum:
- instanţe judecătoreşti;
- parchete;
- Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.
Pentru a beneficia de pensia de serviciu, angajații trebuie să aibă o vechime de minim 25 de ani în domeniul de specialitate respectiv. Astfel, ei vor putea primi pensia de serviciu odată cu împlinirea vârstei standard de pensionare. Suma anunțată va fi de 80% din media indemnizațiilor brute și a sporurilor. Se vor lua în considerare în această privință doar ultimele 48 luni consecutive de activitate.
Senatul, for decizional în acest caz, a aprobat amendamentul la proiectul iniţiat de Guvern. Au fost primite 76 de voturi „pentru” 26 „împotrivă” şi trei abţineri.
Proiectul menționează și faptul că suma primită lunar nu poate depăși 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate.
PSD și PNL neagă faptul că se creează o nouă pensie specială
Conform declarațiilor senatorului PNL Cristian Ţâgârlaş și a senatoarei PSD Laura Mihaela Moagher, acest amendament nu va genera un nou tip de pensie specială.
„Proiectul de act normativ nu creează categorii noi de pensii speciale sau noi beneficiari ai acestui drept, respectând astfel obligaţiile asumate de România prin PNRR.
Astfel, în ceea ce îi priveşte pe grefieri şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, beneficiari ai pensiei de serviciu, textele de lege referitoare la acordarea acestui drept sunt în acord cu cele reţinute de Curtea Constituţională, dar şi cu obligaţiile asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Jalonul 215 din PNRR prevede că nu va fi creată nicio nouă categorie de pensie specială)”, susțin iniţiatorii amendamentului.
Potrivit unui alt amendament, vor putea beneficia de această pensie de serviciu și cei cu vechime cuprinsă între 20-25 de ani. Totuși, pentru aceștia, pensia va fi mai mică cu 1% pentru fiecare an în minus din vechimea în specialitate.
O altă modificare se referă la condițiile de numire în funcţia de grefier judiciar.
„Poate fi numită în funcţia de grefier judiciar persoana care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, şi următoarele condiţii: are o vechime de cel puţin trei ani în funcţia de grefier de şedinţă, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanţă sau parchet”, potrivit proiectului de lege.
Ministrul Justiției anunță și modificări privind rolul și statutul grefierilor.
„Încă un proiect al Ministerului Justiției devine lege. Noi prevederi privind rolul și statutul grefierilor”, a transmis ea pe Facebook.