Vor putea primi pensie după cel puțin 5 ani de plată a contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale. Despre ce categorie de persoane este vorba și unde se întâmplă acest lucru?
Pensie pentru româncele care au lucrat în Italia ca bone sau asistente familiale. Ce condiții trebuie să respecte? Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează ca menajere, bone ori asistente familiale, vor putea primi pensie în anumite condiții. Ea se dă după cel puțin 5 ani de plată a contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale.
Româncele din Italia care au fost bone sau asistente familiale și au cotizat cel puțin 5 ani la sistemul asigurărilor sociale pot primi pensie pentru limită de vârstă. Pensia poate fi solicitată și de către persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, informează La legge per tutti.
Pensie pentru limită de vârstă, condiții
Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale, nu poate fi obținută la orice vârstă. Ea nu poate fi obținută nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare. Aceasta este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați în Italia.
Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani, scrie Rotalianul.com.
Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de anumiți lucrători. E vorba de cei care fac obiectul calculării contribuției totale. Acesta reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.
Regulile care trebuie respectate
Pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă este nevoie de anumite lucruri. Lucrătorul trebuie să fi împlinit vârsta de pensionare de 67 de ani. El trebuie să fi realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani. Stagiul de cotizare poate fi atins prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în România + Italia (minim 1 an) + alte eventuale state UE/SEE.
Contribuabilii care au contribuții vărsate începând cu 01 ianuarie 1996 se pot pensiona în anumite condiții. Ei trebuie să îndeplinească cerințele menționate anterior. E necesar și ca cuantumul pensiei să nu fie mai mic decât 1,5 x cuantumul alocației sociale. În anul 2023, pragul este de 754,91 Euro.
Minim 5 ani de contribuție efectivă
Persoanele care au contribuții vărsate începând cu 1 ianuarie 1996, se vor putea pensiona, la împlinirea vârstei de 71 de ani. Pot face acest lucru doar dacă au minim 5 ani de contribuție efectivă.
Româncele care au lucrat în Italia ca bone sau asistente familiale vor primi pensie de la statul italian pe perioada lucrată. Acest lucru se va întâmpla când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.
Dacă o persoană decide să se pensioneze și a lucrat cinci ani și în Italia sau orice altă țară din UE, își poate depune dosarul de pensionare în România. I se vor lua în calcul ca și vechime și anii munciți în afara țării. Condiția principală este ca cel care solicită pensionare să fi lucrat în străinătate cu contract de muncă. El trebuie să-și să fi plătit contribuțiile sociale și taxele impuse de statul în care a lucrat.