Tot ce trebuie să știi despre pensia internațională

Pensia internațională. Persoanele care au lucrat în diverse țări pot beneficia de pensie internațională din fiecare stat în care au contribuit la sistemul de asigurări sociale, datorită reglementărilor prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 883/2004, care garantează coordonarea sistemelor de securitate socială din Uniunea Europeană (UE) și din alte state.

Pensia internațională. Persoanele care au lucrat în mai multe țări pot primi pensia de stat din țara în care locuiesc sau din ultima țară în care au activat, dar doar după ce au atins vârsta legală de pensionare stabilită în acele țări. Pentru ca perioadele lucrate în străinătate să fie luate în considerare, solicitanții trebuie să fi lucrat cel puțin un an în fiecare stat, conform regulamentelor internaționale.

Regulile de pensionare diferă între România și alte state, iar persoanele care au lucrat în străinătate trebuie să se informeze cu privire la condițiile specifice fiecărei țări în care au activat. Vârsta legală de pensionare variază între statele membre ale Uniunii Europene, iar în unele țări este necesar să fi realizat un anumit stagiu de cotizare pentru a beneficia de pensia aferentă. În România, acest stagiu minim este de 15 ani.

Totuși, în calculul pensiei, casa de pensii aplică principiul cumulării perioadelor de cotizare, ceea ce înseamnă că vor fi incluse și perioadele lucrate în alte țări, tratându-le ca și cum ar fi fost efectuate în România, notează avocanet.ro.

De exemplu, o persoană care a lucrat 10 ani în România și șase ani într-un alt stat poate solicita pensie în România, chiar dacă nu a atins stagiul complet de cotizare în țară. Casa de pensii din România va lua în considerare și anii lucrați în statul străin, permițându-i solicitantului să depășească pragul minim de 15 ani necesar pentru acordarea pensiei.

România are acorduri cu mai multe state din afara Uniunii Europene

În plus față de țările membre ale Uniunii Europene, România a semnat acorduri bilaterale cu mai multe state, în baza regulamentelor europene, inclusiv Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada și Israel. De asemenea, există convenții de securitate socială între România și țări precum Maroc și Armenia. Aceste acorduri permit persoanelor care au lucrat în aceste state să beneficieze de pensie internațională, având în vedere perioadele de cotizare din toate țările respective.

Trebuie însă precizat că nu există posibilitatea „recuperării” contribuțiilor din alte state. Totuși, pentru țările menționate, perioadele de cotizare și valoarea contribuțiilor vor fi luate în considerare la calculul pensiei totale, asigurându-se astfel că aceste contribuții nu vor fi pierdute.

pensii, pensionari, pensionar, pensia, pensie
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se obține pensia

Informațiile disponibile pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice arată că persoanele interesate trebuie să depună o cerere la casa de pensii din țara în care locuiesc sau din ultima țară în care au lucrat. În România, cererea se depune la casa teritorială de pensii corespunzătoare domiciliului, și trebuie să fie însoțită de documentele necesare care dovedesc perioadele de cotizare.

După depunerea cererii, autoritățile române vor calcula pensia pe baza tuturor perioadelor lucrate în alte state. Casa de pensii unde a fost depusă cererea va solicita informațiile necesare de la sistemele de pensii din celelalte țări implicate și va efectua toate calculele necesare pentru determinarea pensiei. Persoana care depune cererea nu trebuie să furnizeze detalii despre reglementările din alte state, deoarece această responsabilitate revine instituțiilor implicate.

Înainte de a depune cererea la casa teritorială de pensii, solicitantii trebuie să verifice, pe lângă îndeplinirea stagiului minim de cotizare, și alte condiții prevăzute de legislația română pentru a putea beneficia de pensie în România.

Vârsta de pensionare poate varia de la o țară la alta

Trebuie precizat că persoanele care au atins vârsta legală de pensionare în România și au depus cererea de pensionare în țară trebuie să fie conștiente că, în alte state în care au lucrat, este posibil să nu fi ajuns încă la vârsta de pensionare aplicabilă acelor țări.

Potrivit regulamentelor europene, acest lucru înseamnă că vor primi partea de pensie din acele state doar atunci când ating și acolo vârsta legală de pensionare. Totuși, casa de pensii din România poate lua în considerare perioada de cotizare în străinătate, fără ca acest lucru să fie influențat de vârsta de pensionare din alte țări.

În anumite state, autoritățile de pensii trimit persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere pentru pensie. Dacă solicitanții nu primesc acest formular, pot contacta casa de pensii pentru a afla dacă acesta va fi trimis automat. În cazul unui refuz, cetățenii pot solicita ajutorul Comisiei Europene.

De asemenea, este recomandat ca solicitanții să ceară informații cu cel puțin șase luni înainte de împlinirea vârstei de pensionare, având în vedere că procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult atunci când sunt implicate mai multe state.

Cum se calculează pensia internațională

Potrivit informațiilor disponibile pe unul dintre site-urile oficiale ale Uniunii Europene, autoritățile competente din fiecare țară în care solicitanții au lucrat stabilesc valoarea pensiei pe baza tuturor perioadelor de muncă efectuate în statele membre. În acest proces, se adună perioadele lucrate în fiecare țară, iar ulterior se calculează o pensie teoretică, adică pensia care ar fi fost acordată dacă toate contribuțiile ar fi fost plătite într-un singur sistem de pensii.

Această pensie teoretică este apoi ajustată în funcție de perioada efectivă de cotizare din fiecare țară, proces cunoscut sub denumirea de „prestație pro-rata”. Dacă solicitanții îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele lucrate în alte state, casa de pensii națională va calcula și pensia „autonomă”, bazată exclusiv pe perioadele lucrate în acel stat.

În final, autoritatea națională va compara valoarea prestației pro-rata cu cea a prestației autonome și va acorda pensia care are valoarea mai mare.