Anunț pentru cei care plătesc pensie de întreținere! Riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru cei care nu plătesc, timp de trei luni, aceste pensii.
Anunț pentru cei care plătesc pensie de întreținere! Riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani
Anunț pentru cei care plătesc pensie de întreținere! Marți, pe 24 octombrie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru cei care nu plătesc, timp de trei luni, pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească sau notarială.
Proiectul de lege reglementează modificarea articolului 378 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221 din 20 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 09.06.2023.
Riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani
Astfel, săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a „neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Potrivit articolului 378 din Codul Penal, „(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Așadar, în forma actuală a Codului Penal era vorba doar despre pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească, iar propunerea legislativă adoptată de către deputaţi introduce şi prevederea ca pensia de întreţinere să fie stabilită notarial, iar incriminarea neplăţii acestei pensii, timp de 3 luni, să poată fi făcută pentru ambele căi stabilite ori pe cale judecătorească ori notarial.
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul, iar astfel legea merge la promulgare.
CRR a decis că este neconstituțională soluția legislativă care nu incriminează neplata pensiei de întreținere
Legea se va modifica în urma unei decizii luate de CCR. Amintim că în septembrie, judecătorii constituţionali au stabilit că „este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.”
„Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art.378 alin.(1) lit.c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.
În esență, Curtea a constatat o necorelare legislativă având relevanță constituțională din perspectiva respectării dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, între dispozițiile art.378 alin.(1) lit.c) din Codul penal și cele ale art.375 alin.(2) din Codul civil, în condițiile în care actualul Cod penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, constituie act normativ ulterior consacrării legislative a divorțului prin acordul soților în procedură notarială, în ipoteza în care există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați [prin Codul civil, care a intrat în vigoare în anul 2011]”, a transmis atunci instituția. Mai multe puteți citi aici.