O categorie de români ar putea rămâne cu mai puțini bani la pensie din septembrie. Concret, aceștia ar putea să-și ia adio de la suma de 1.700 de lei. Despre ce este vorba, de fapt?
Românii care vor pierde 1.700 de lei din pensie
Din septembrie 2024, anumiți români vor vedea că nu mai au 1.700 de lei din pensie. USR spune că cei afectați vor fi minerii și energeticienii, alături de alți români care au lucrat în condiții de muncă speciale sau dificile.
„Alături de aceştia, vor fi afectaţi şi alţi români care au muncit în condiţii deosebite sau speciale şi cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat.
Cerem PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii”, spun aceștia.
Unul dintre inițiatori consideră că este o nedreptate uriașă să se ia bani de la românii care muncesc.
La finalul lunii mai, partidul a depus un proiect de lege care prevede recunoașterea condițiilor speciale și grele de muncă pentru acești români.
Cum se calculează pensiile românilor de la 1 septembrie?
Valoarea punctului de referință (VPR) este calculată ca raport între valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, fiind inițial fixată la 25.
În momentul intrării în vigoare a legislației actuale, valoarea punctului de referință a fost stabilită la 81 lei.
Acest număr este ajustat anual, în luna ianuarie, în funcție de rata inflației. Se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
În anul 2024, valoarea punctului de pensie a cunoscut o creștere semnificativă, fiind majorată cu 13,8% și ajungând la 2.032 lei, reflectând astfel evoluțiile economice recente și inflația.
Numărul total de puncte realizat de un asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului este determinat prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Pentru a sprijini asigurații cu un stagiul de cotizare contributiv extins, se acordă puncte de stabilitate după cum urmează:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani de cotizare
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani de cotizare