Pensia medie după 40 de ani de muncă în Germania este de 1.370 de euro. În această țară există diverse opțiuni pentru a crește această pensie. În prezent, comunitatea românească din Germania este de aproximativ 850.000 de persoane.
Cum își cresc germanii pensia?
Pentru a-ți crește pensia, ar trebui să afli întotdeauna despre subvențiile de stat și cum să le folosești, cum ar fi pensia Riester în Germania.
Mai mult, este important să începi să economisești cât mai curând posibil, chiar dacă ai sume mici la dispoziție. O astfel de strategie poate crește exponențial valoarea economiilor pentru pensii.
De asemenea, pentru a-ți rotunji veniturile ai putea încheia o asigurare de viață. În caz de deces, suma se plătește persoanelor aflate în întreținere, dar, dacă trăiești până la finalul contractului, de obicei începutul vârstei de pensionare, atunci suma economisită îți va fi plătită și astfel vei avea un venit suplimentar.
Plata contribuțiilor până la 45 de ani
Totodată, în Germania, unele persoane aleg să își plătească contribuțiile la pensie până la 45 de ani. Persoanele care au până în 45 de ani au posibilitatea de a elimina eventualele lacune în asigurarea de pensie. Contribuțiile lunare pot fi plătite de la 96,72 euro până la maxim 1357,80 euro. Astfel, nu numai că se mărește suma pensiei, ci se scurtează și timpul de așteptare pentru o pensie.
O altă posibilitatea pentru a-ți crește pensia esre transformarea indemnizația de concediere în puncte de pensie. Astfel, dacă pierzi locul de muncă la 60 de ani, ai posibilitatea de a negocia cu angajatorul pentru ca indemnizația de concediere să fie transformată în pensie. Angajatorul poate plăti pentru a compensa drepturile reduse la pensie. Așadar, 50% din suma depusă rămâne scutită de impozit.
Modul de calcul al pensiilor s-a schimbat
Sindicaliștii au spus că modul de calcul al pensiilor din România s-a schimbat. Astfel, pentru cei care au ieșit la pensie până în 2001, punctajul se va împărți la 25 de ani, iar după 2001, punctajul se va împărți la 35 de ani.
„În ceea ce privește noua lege a pensiilor, noi am solicitat ministrului Budăi ca tot ceea ce am avut noi și avem pe legislația actuală să rămână în vigoare și pe noua lege, începând cu Legea Resmeriță și condițiile de pensionare din minerit.”, a mai spus Darius Câmpean.
Legea 197/2021 vizează angajații din sectorul energetic care îndeplinesc, cumulativ, două condiții, pentru a beneficia de pensionarea anticipată. Condițiile sunt: desfășurarea activității în zona de producţie, mentenanţă și altele asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune sau în unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice şi extracţiei cărbunelui și, respectiv, cotizarea timp de cel puțin 25 de ani la sistemul de pensii. Ei s-ar fi putut pensiona cu 13 ani mai repede decât limita de vârstă.