Care este țara europeană cu cel mai bun sistem de pensii. Anumite state europene sunt considerate unele dintre cele mai bune locuri pentru a te pensiona. Și, din câte se pare, IA (inteligența artificială) are un impact din ce în ce mai mare asupra modului în care funcționează fiecare sistem în parte.
Bani mai mulți la pensie! Țările de Jos se află în fruntea clasamentului când vine vorba de compararea sistemelor de pensii din întreaga lume, potrivit unui raport global privind sistemul de pensii, realizat de Institutul Mercer CFA.
Clasamentul a analizat peste 50 de indicatori și a comparat 47 de sisteme de venituri din pensii, acoperind 64% din populația lumii, informează Euronews.
Cele mai bune sistemuri de pensie. Pe primul loc Țările de Jos, urmate de Islanda și Danemarca
Cele mai relevante măsurători au analizat nivelul pensiilor din sectorul privat și public, sustenabilitatea sistemului, pentru a dura decenii de-acum înainte, și calitatea guvernării acestuia.
Islanda s-a clasat pe locul al doilea, iar Danemarca s-a clasat pe poziția a treia în indicele 2023.
Majoritatea țărilor europene incluse în raport a primit calificative bune. Sunt necesare doar câteva îmbunătățiri în Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania, potrivit raportului.
Pe de altă parte, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, alături de SUA, au riscuri și/sau deficiențe majore care ar trebui abordate, se arată în raport.
India, Filipine, Argentina, Turcia și Thailanda, au primit cel mai prost calificativ
În partea de jos a clasamentului se află India, Filipine și Argentina. Alături de Turcia și Thailanda, au primit cel mai prost calificativ – D.
Ceea ce sugerează că, fără nicio îmbunătățire, există îndoieli serioase cu privire la eficacitatea și sustenabilitatea sistemelor de pensii ale acestor țări.
Riscuri în sistem
Raportul recunoaște că „sistemele de pensii din întreaga lume se află sub o presiune mai mare ca niciodată” din cauza inflației persistente, a ratelor dobânzilor în creștere și a incertitudinii geopolitice, care, inevitabil, afectează randamentul investițiilor.
„Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în principal pe piețele mai mature”, a declarat Margaret Franklin, președinte și CEO la CFA Institute.
„Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, vedem o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea”, a adăugat ea.
„Acestea sunt doar câteva dintre provocările din ce în ce mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care îi afectează pe pensionari”, subliniază aceasta.
Impactul IA asupra sistemelor de pensii
Bani mai mulți la pensie! Inteligența artificială ar trebui să îmbunătățească performanța sistemelor de pensii prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, se arată în raport.
Utilizări suplimentare ale IA ar putea include construirea unor portofolii personalizate și identificarea anomaliilor pieței, deși e mai puțin probabil ca inteligența artificială să poată anticipa cu acuratețe mișcările pieței. Prin urmare, incertitudinea va continua, se mai arată în raport.
„Extinderea continuă a inteligenței artificiale în cadrul operațiunilor și deciziilor managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor, mai eficiente și mai bine informate, care ar putea duce la randamente mai mari ale investițiilor reale pentru membrii planurilor de pensii”, a declarat David Knox, partener la Mercer, potrivit Reuters.
În plus, sondajul anual a evidențiat riscul ca instrumentele de inteligență artificială să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou. În plus, există riscul atacurilor cibernetice.