Un român a primit o pensie uluitoare, în valoare de 15.319 lei. Potrivit informațiilor apărute recent, numărul de beneficiari de pensii de serviciu a crescut de la un an la altul.
Un român a primit o pensie de 15.319 lei. Aceasta a fost cea mai mare pensie de serviciu acordată unui parlamentar, conform informațiilor apărute recent.
Un parlamentar a primit o pensie în valoare de 15.319 lei
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu crește de la un an la altul, conform informațiilor publicate de Realitatea. Indemnizația minimă acordată unui parlamentar a fost de 1.958 de lei brut.
Cea mai mare pensie specială acordată unui parlamentar a fost de 15.319 lei. Potrivit sursei menționate, au fost acordate 845 de pensii speciale în Parlament.
Dintre aceștia, 585 sunt foști deputați, iar 250 sunt foști senatori.
În cursul anului 2024, statul român se va confrunta cu cheltuieli considerabile
Amintim că statul român se va confrunta cu cheltuieli considerabile în cursul anului 2024. Mai precis, statul va plăti în total peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale destinate foștilor parlamentari.
Această sumă este completată de aproximativ 30 de milioane de lei, care acoperă perioada în care aceste pensii au fost temporar „eliminate” în 2023. Estimarea bugetară pentru indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 96/2006, referitoare la Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, se ridică la 41,4 milioane lei.
În același timp, Senatul va aloca 22,8 milioane lei pentru pensiile speciale. Astfel, totalul acestor cheltuieli se cifrează la 64,2 milioane lei, reprezentând suma pe care cele două camere ale parlamentului vor trebui să o suporte pentru a compensa veniturile pe care nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări anterioare.
Camera Deputaților și Senatul vor fi nevoite să acopere și restanțele din 2023
Mai mult, Camera Deputaților și Senatul vor fi nevoite să acopere și restanțele din 2023, respectiv suma aferentă perioadei iulie-decembrie, lunile în care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost temporar „eliminate”.
Incoerența deciziilor parlamentarilor va genera costuri suplimentare pentru stat pe termen lung, deoarece va fi necesar să se continue plata pensiilor aleșilor din legislativ. Ultima persoană care va putea solicita acest drept va fi eligibilă după anul 2055.
Motivarea Curții Constituționale a României privind declararea ca neconstituțională a eliminării tuturor pensiilor speciale ale parlamentarilor subliniază situația în care sute de persoane beneficiază de acest drept din cauza incoerenței deputaților și senatorilor, care au acordat și ulterior au eliminat aceste pensii în mod fluctuant.
Astfel, Curtea Constituțională a României a clarificat că pensiile deja acordate până la adoptarea legii vor rămâne în plată. Totodată, parlamentarii cu cel puțin un mandat încheiat înainte de 1 iulie 2023 își vor putea solicita dreptul în continuare, oricând doresc, cu condiția să îndeplinească criteriile de vârstă pentru pensionare.