Pensii 2024. Mecanismul asigură acoperirea unor perioade de vechime celor care, din diverse motive, nu au contribuit la sistemul public de pensii. În lipsa acestei prelungiri, mecanismul mai era disponibil doar luna asta.
Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar fi trebuit să se aplice doar până la 1 septembrie 2023. Ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor, doar că aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou. În acest context, Guvernul urmează să prelungească termenul mecanismului actual.
Pensii 2024. Guvernul urmează să prelungească termenul măsurii de completare a stagiului de cotizare
Potrivit OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, arată OUG 163/2020.
Completarea stagiului de cotizare la pensia pentru limită de vârstă se va putea face până în 31 decembrie 2024, potrivit proiectului de OUG pus azi în dezbatere la Ministerul Muncii. Odată ce ordonanța este adoptată și publicată în Monitorul Oficial, prelungirea mecanismului va deveni oficială.
Proiectul se aplică doar după ce este adoptat și publicat în Monitorul Oficial
Acesta le servește doar celor care nu s-au pensionat încă și doar pentru completarea stagiului pentru pensia pentru limită de vârstă. Amintim că proiectul de OUG se aplică doar după ce este adoptat și publicat în Monitorul Oficial.
Amintim că tratamentul fiscal al veniturilor salariale, mai ales în zona de impozit pe venit ori contribuții sociale, s-a transformat în ultima vreme într-o țintă preferată de autorități atunci când organizează inspecții fiscale. În același context se încadrează și tratamentul fiscal al eventualelor alte sume plătite persoanelor fizice de către companii.