Pensii mai mari în 2024. Daniel Baciu, președintele CNPP, a oferit mai multe detalii privind cele două majorări ale pensiilor de anul viitor, din ianuarie și din septembrie.
Pensii mai mari în 2024
Potrivit acestuia, în luna ianuarie, pensiile vor crește în raport cu inflația. Ulterior, în septembrie, se vor elimina inechitățile existente.
„Discutăm de la 1 ianuarie de acea indexare, de majorarea punctului de pensie cu inflația, cu 13,8 iar în septembrie, practic din 2024, vom avea două creșteri, efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate prevăzută în legea 360 pe 2023.
Toată lumea va primi procentul de indexare începând cu 1 ianuarie 2024. Recalcularea într-adevăr elimină inechitățile și acolo unde oamenii au fost dezavantajați ptc, având același nr de puncte au cuantumul de pensii diferite în plată, cu noua formulă de calcul acest lucru se elimină”, a declarat acesta la Realitatea PLUS.
Vârsta de pensionare rămâne la 65 de ani
Daniel Baciu a spus, de asemenea, că deocamdată, vârsta de pensionare în România nu va crește. Așadar, va rămâne la 65 de ani, așa cum este stabilit prin lege.
În cazul femeilor, a adăugat el, „există o egalizare a vârstei de pensionare care se va face treptat, eșalonat până în 2035”.
Unele pensii vor crește cu 40%
Începând cu 1 septembrie 2024, conform declarației Ministerului Muncii, se prevede o creștere a pensiilor cu o medie de 40%. În plus, pentru anumite categorii de cetățeni români, se prognozează o dublare a cuantumului acestora.
Finalizarea recalculării pensiilor este planificată pentru data de 1 septembrie 2024, moment la care va intra în vigoare și noua lege a pensiilor. Se anticipează că pensiile pentru anumite categorii profesionale vor înregistra o creștere de până la 40%. În contrast, alți români nu vor beneficia de nicio majorare a cuantumului pensiei.
Să luăm exemplul unui bărbat care, în anul 2017, beneficia de o pensie în valoare de 1.222 de lei. A contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, începând să lucreze în agricultură de la vârsta de 18 ani în condiții considerate „grele”. A decis să se pensioneze la vârsta de 58 de ani, iar documentele indică faptul că în acel an avea un total de 40 de puncte. În declarația sa, menționează că a desfășurat activități în condiții dificile de muncă timp de 5 ani. Mai multe despre acest subiect puteți afla aici.