Pensii 2024, noutăți de ultimă oră. Nouă formulă de calcul a pensiilor

pensionari, pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Pensii 2024, noutăți de ultimă oră! Se pare că anul viitor, pensionarii vor pierde din venituri, iar vârsta de pensionare se va modifica. Despre ce este vorba?

Pensii 2024, noutăți de ultimă oră

Pensii 2024. Se pare că anul viitor, pensionarii vor avea venituri mai mici. Guvernul va indexa pensiile cu rata inflaţiei, dar nu se vor mai plăti si suplimentele la pensii. De asemenea, nu se știe când vor avea loc majorări după recalculare. Totodată, guvernanții noștri sunt luați la bani mărunți de către liderii europeni. Vicepreședintele Comisiei Europene urmează să vină la București pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis și cu reprezentanți ai Executivului.

„Am făcut aceste simulări la nivelul ministerului de Finanţe pentru ceea ce înseamnă bugetul pentru anul 2024 și avem această limitare sau mă rog acest impact bugetar pe care l-am determinat și am spus ca este un buget estimat și un impact luat în calcul de 16 miliarde de lei.

Dar una este spațiul bugetar pe care îl avem la dispoziție și alta este decizia pe care coalitia de guvernare o va lua pentru ceea ce înseamnă folosirea acestor bani, respectiv indexarea pensiilor conform deciziei pe care o va lua coalitia. Noi avem cheltuielile în momentul de fata pentru ceea ce înseamnă cheltuielile cu pensiile 110 miliarde lei la care se adauga cele 16 miliarde de lei și vom avea un total buget pentru anul 2024 de 126 miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru România TV.

Se dorește egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați

Reforma pensiilor stabilește, de asemenea, că vârsta de pensionare va crește treptat. Astfel, până în 2030, vârsta de pensionare va crește până la 63 de ani pentru femei, în timp ce pentru bărbați, va rămâne la 65 de ani.

Noua lege a pensiilor prevede faptul că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

(2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

(3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.