Pensii 2024. Ce se va întâmpla cu cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă
Pensii 2024. Începând cu data de 1 septembrie 2024, se aduc modificări legii privind persoanele care au lucrat sau lucrează în condiții deosebite de muncă.
Conform noii legi a pensiilor, definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale rămâne neschimbată față de legislația actuală.
Locurile de muncă în condiții deosebite sunt descrise ca fiind acele locuri în care expunerea la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata întregului timp normal de muncă, poate duce la îmbolnăviri profesionale sau la comportamente riscante cu impact asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca acele locuri în care expunerea la factorii de risc sau la condițiile specifice durează cel puțin 50% din timpul normal de muncă, având potențialul de a provoca îmbolnăviri profesionale sau comportamente riscante cu consecințe grave pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor.
Conform noii legi, pentru perioadele de cotizare în aceste condiții speciale sau deosebite se vor acorda perioade suplimentare care vor fi considerate stagiu de cotizare în condiții normale. Astfel, se vor adăuga patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite și șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.
Practic, fiecare an de muncă în astfel de condiții va contribui la extinderea stagiului de cotizare al salariaților. Noua lege recunoaște aceste perioade suplimentare în ceea ce privește vechimea în muncă, atât conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru perioadele petrecute în grupele I și II, cât și pentru perioadele suplimentare acordate în baza legislației ulterioare acestei date.
Ce mai prevede noua lege?
Legea viitoare prevede, de asemenea, reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au avut stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale, conform unor tabele de reducere. Comparativ cu legea actuală, aceasta aduce o reducere de șapte ani la vârsta standard de pensionare pentru un stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Se menține și majorarea punctajelor de pensie pentru cei care au lucrat în aceste condiții, oferind 0,25 puncte pentru fiecare lună în care s-au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă) și 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă).
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, impunând, astfel, o recalculare a pensiilor deja în plată. Recalcularea este necesară în principal din cauza modificării formulei de calcul a pensiilor introduse de această nouă lege.