Pensionarii, obligați să plătească taxe exorbitante

Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă asupra cartelului arhivarilor, suspectat că a exploatat zeci de mii de pensionari. Aceștia ar fi cerut sume foarte mari de bani pentru documentele necesare recalculării pensiilor.

Au existat situații în care pensionarii au fost obligați să plătească taxe exorbitante, scrie defapt.ro. Concret, unii pensionari au plătit și 6.000 de lei pentru a obține copii ale documentelor necesare.

Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER), condus de Florin Cuc, alături de mai mulți reprezentanți ai unor firme membre ale acestei organizații se află în centrul anchetei. El mai este administrator la o altă companie investigată pentru aceeași problemă.

pensii, pensie, pensia, pensionari. pensionar, pensionara
SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii au depus sesizări

În aprilie acest an, pensionarii au depus plângeri la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ei au spus atunci că firmele de arhivare că le percep sume mari de bani pentru obținerea acestor copii.

De altfel, sursa anterior citată a mai spus că pensionarii au depus și sesizări în acest sens. Ei spuneau că tarifele sunt mult mai mari decât cele stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

„Tarifele maximale au fost stabilite prin ordin de șeful Casei Naționale de Pensii. Dar și astea erau, oricum, foarte mari. Unor pensionari li s-a băgat niște tarife aberante, complet aiurea. De exemplu, tarife pentru cercetare, încă o taxă pentru interogare, una pentru nu știu ce…

Le-au venit facturi și de 5.000 lei, și de 6.000 de lei. Cam astea sunt sumele maxime pe care le cereau pensionarilor”, au declarat surse din Ministerul Muncii.

Totuși, sursele nu se opresc aici. Potrivit lor, aceste firme au exploatat pensionarii.

„Ministerul Muncii a sesizat pe 29 aprilie Arhivele Statului și Consiliul Concurenței. E un cerc vicios, pentru că oricum nu ai concurență pe piața de arhivare. Aici, dacă eu ca pensionar am arhiva la tine, ce să fac? Nu pot să o mut!

S-a mai descoperit o chestie. Unii dintre arhivatori au dat documentele neconforme. Cei de la Casele de Pensii nu puteau să le valorifice, să le bage în sistem. Nu erau datele cerute pe ele. Arhivatorii și-au și bătut joc de oameni”, continuă sursele.

Tarifele stabilite de Casa de Pensii

Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția asupra sumelor exorbitante solicitate de firmele de arhivare.

El a subliniat că o astfel de practică este atât ilegală, cât și imorală și a cerut sancționarea severă a celor responsabili, în conformitate cu legea.

„Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Aşa ceva este ilegal şi imoral şi cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Ciolacu la jumătatea lunii iunie.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a stabilit printr-un ordin prețurile maximale pentru procesarea cererilor.

Conform acestui ordin, fiecare cerere este taxată cu 101 lei, la care se adaugă TVA.

Tariful pentru cercetarea sporurilor aferente unui an este fixat la 63 de lei. Se adaugă o taxă suplimentară de 14 lei pentru eliberarea documentului.

Dacă pensionarii solicită sporurile pentru o perioadă de zece ani, costul total este de 644 de lei pentru fiecare solicitant.

Se percepe o taxă de 14 lei pentru cercetare și 5 lei pentru eliberarea copiilor solicitate.

Rețineți că prețurile sunt stabilite pe fiecare pagină.

bani, lei, suma de bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Companiile vizate de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a demarat o investigație cu privire la o posibilă înțelegere între companiile furnizoare de servicii arhivistice în ceea ce privește această problemă.

Printre companiile vizate se numără PIAFER, dar și:

  • Arhivatorul CBMS SRL
  • Danielle Digital SRL
  • Viltehnica SRL
  • Stefadina Comserv SRL
  • Uberum SRL
  • SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL

Firma Danielle Digital SRL se află sub sechestru în dosarul 512/2022, la cererea lui Ioan Calin Sortan de la BEJ.

CBMS Software SRL este deținută de Food Os Tech SA și este condusă de Liviu Chertes.

Global Archive Management este în administrarea lui Harfaș Ștefan Ecxarcu, care ocupă funcția de vicepreședinte al PIAFER.

Conform datelor financiare ale firmei, în anul 2023, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 15,33 milioane lei. Profitul a fost de 18.231 lei.

Mihai Nicolae, patronul și administratorul firmei Stefadina Comserv, este și membru al consiliului director al PIAFER.

Conform datelor financiare ale firmei lui Nicolae, în anul fiscal 2023, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de peste 18,7 milioane lei. Profitul net a fost de aproximativ 180.000 lei.

Dorel Marian Bîtcă, patronul și administratorul firmei Uberum, este și el membru al consiliului director al PIAFER.

În anul fiscal 2023, firma sa a înregistrat o cifră de afaceri netă de aproximativ 2,5 milioane lei și. Profitul a fost de 37.363 lei.

În anul fiscal 2022, firma Viltehnica a înregistrat o cifră de afaceri de peste 4,4 milioane lei și un profit de aproximativ 2,8 milioane lei. Atât afacerile, cât și profitul au scăzut anul trecut.

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare este condusă de Liviu Gheorghiță Tacu, care este și patronul companiei. Afaceristul Liviu Gheorghiță Tacu este implicat în mai multe dosare instrumentate de procurorii din Brașov.