O categorie de angajați este foarte speriată că va pierde bani la pensie și din acest motiv decid să se pensioneze mai repede. Este vorba despre salariații de la CE Oltenia.
Pensionare înainte de recalculare. Cine se grăbește să iasă la pensie ca să nu piardă bani
Angajații Complexului Energetic Oltenia se grăbesc să se pensioneze în masă, temându-se că vor pierde o parte semnificativă din pensii începând cu 1 septembrie, când va intra complet în vigoare noua lege. Minerii și energeticienii depun dosare de pensionare într-un ritm accelerat, încurajați de sindicaliștii care afirmă că instituția se află într-o situație de faliment iminent.
Sindicaliștii din cadrul companiei susțin că se așteaptă la o avalanșă de cereri pentru pensionare în următoarea perioadă, iar angajații caută soluții pentru a minimiza impactul unei posibile reduceri masive a pensiilor celor care ies din sistem toamna aceasta.
„Va fi un val de pensionari cei care îndeplinesc conditiile, in aceste luni, iulie august sa iasa pe legea 263 si nu pe noua lege a pensiilor” a spus Manu Tomescu, lider de sindicat.
„Vor avea de pierdut asta e adevarul, daca noi am castigat legea 197 unii vor sa mai stea dar vor avea de pierdut, vorbim de aparatul productiv. Eu le am recomandat sa iasa la pensie si cei din birouri, dar ei viseaza ca raman pe functii la infinit”, a spus Constantin Crețan, sindicalist.
Prin noua lege a pensiilor, care va fi implementată începând cu 1 septembrie, minerii și energeticienii vor pierde beneficiile actuale obținute în urma recunoașterii condițiilor grele de muncă în care activează. Concret, aceasta se traduce printr-o reducere estimată la aproximativ 1700 de lei din pensiile angajaților Complexului Energetic Oltenia.
Pensiile tăiate cu până la 1.700 lei lunar pentru cei cu munci grele
USR a avertizat că, în urma implementării noii legi a pensiilor și recalculării, între 100.000 și 200.000 de români care au lucrat în sectoare precum energie, metalurgie și industrii grele vor înregistra reduceri semnificative ale pensiilor, pierzând până la 1.700 de lei lunar.
Aceștia au contribuit cu sume mai mari la sistemul de pensii în fiecare lună, cu speranța unei vârste de pensionare reduse și a unei pensii decente.
Sunt afectați și cei care lucrează în prezent în condiții deosebite și speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai favorabil de calcul pentru pensii.
Deputata Oana Țoiu a explicat că proiectul lor corectează nedreptățile pentru cei care au muncit peste 20 de ani în condiții grele, acum denumite speciale și deosebite.
Ea a menționat că acești pensionari vor avea pensiile recalibrate mai mici începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor.
„Proiectul depus de noi îşi propune să repare nedreptatea care va fi făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiţii grele de muncă – grupa I, grupa II, redenumite drept condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă.
Sunt acei pensionari ai României care au ţinut în spate industria şi lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate şi au o vechime mai mare, cu atât vor fi mai afectaţi”, declară deputata Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.