Creșteri importante de pensii pentru românii care au muncit mulți ani și cu salariul minim
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că românii care au muncit mulți ani și au primit salariul minim, în special în sectoarele cu venituri reduse, vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor.
Potrivit lui Baciu, acești pensionari vor avea parte de majorări substanțiale datorită contribuțiilor semnificative pe care le-au adus în sistemul de pensii, chiar dacă au avut salarii minime în sectoare precum comerțul sau industria alimentară.
„Aici vor fi creșteri destul de substanțiale, pentru că oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.
Condiția esențială pentru a beneficia de aceste creșteri semnificative este ca pensionarii să aibă stagiul complet de cotizare. Baciu a subliniat că aceste schimbări sunt parte a unor reglementări majore incluse în noua lege a pensiilor.
Ce aduce nou legea pensiilor?
Principalele reglementări ale noii legi a pensiilor includ introducerea unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, pe principiul contributivității.
- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut și crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni;
- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
Noua formulă de calcul a pensiilor
De asemenea, noua lege a pensiilor vine și cu o formulă nouă de calcul pentru pensii. Formula de calcul este definită ca produsul dintre valoarea punctului de referință (VPR), stabilită la 81 de lei, și numărul total de puncte, care include puncte de contributivitate, puncte stabilite și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.