Românii care lucrează în alte țări europene vor încasa sume mari de bani atunci când vor ieși la pensie. Iată ce au de făcut pentru a intra în posesia indemnizațiilor respective.
Ce trebuie să facă românii din străinătate pentru a se pensiona?
Persoanele care activează în afara granițelor nu numai că beneficiază de salarii mai mari. Aceștia vor obține și pensii ce depășesc nivelul celor de la noi din țară. În cazul în care acești români acumulează experiență în muncă în alte state din Uniunea Europeană și doresc să se pensioneze, trebuie să parcurgă câțiva pași.
În primul rând, acești români trebuie să depună cererea de pensionare la casa de pensii din țara în care activează, cu cel puțin șase luni înainte, notează Bugetul. Pe parcursul acestei perioade, instituțiile abilitate vor verifica plata contribuțiilor necesare către stat.
Dosarul pregătit de viitorii pensionari trebuie să includă dovada achitării contribuțiilor către țara în care au desfășurat activitatea. Totodată, acesta trebuie să conțină un act de identitate și informațiile bancare ale beneficiarului.
„Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări”, potrivit informațiilor transmise de Comisia Europeană.
Ce pensii pot obține românii care lucrează în alte țări din Europa
Dacă ești în căutarea unei schimbări și îți dorești să găsești un loc de muncă în străinătate, este important să cunoști sistemul de pensii al altor țări. Belgia se remarcă prin acordarea unor indemnizații considerabile. Spania oferă, de asemenea, beneficii semnificative.
În aceste țări, angajații care au lucrat legal timp de 45 de ani au posibilitatea să beneficieze de pensii substanțiale. De exemplu, românii care au munci în Belgia pot încasa o pensie până la 3.100 de euro lunar. Cei care au lucrat în Spania pot obține o pensie de 2.600 de euro. De asemenea, Marea Britanie se numără printre țările care oferă indemnizații semnificative. Acolo, românii cu experiență de muncă pot primi pensii de până la 802,32 de lire sterline, potrivit Almond Financial.
Valoarea pensiei se calculează în funcție de numărul de ani în care un român a desfășurat activitate în țara sau țările respective. Dacă o persoană a muncit în mai multe state, suma pensiei se determină în funcție de valoarea contribuțiilor achitate în fiecare dintre aceste țări.