România se confruntă cu multe provocări economice și sociale. La un capitol deosebit de important, țara noastră stă mult mai rău decât Ungaria și chiar decât Bulgaria.
Avem pensii mai mici decât țările vecine! Sunt cele mai mici din UE
România se află printre țările cu cele mai reduse pensii din Uniunea Europeană. Conform celor mai recente date disponibile, ocupăm ultimul loc în ceea ce privește valoarea pensiei medii, chiar sub Bulgaria.
Iar față de Ungaria, este o diferență și mai mare, de 200 de euro/lunar.
Iată, în continuare cum se prezintă situația pensiilor medii în Europa:
- Luxemburg: 3.000-4.000 de euro pe lună
- Austria: 2.000 de euro pe lună
- Germania: 1.543 de euro pe lună
- Franța: 1.500 de euro pe lună
- Spania: 1.375 de euro pe lună
- Grecia: 792 de euro pe lună
- Ungaria: 530 de euro pe lună
- Bulgaria: 450 de euro pe lună
- România: 430 de euro pe lună
Ce pensie va avea un român care a avut salariul minim
Simona Bucura Oprescu a făcut calculul și a spus cât va avea pensie un român care a muncit 35 de ani, dar exclusiv pe salariul minim pe economie. Românii așteaptă cu mare interes recalcularea pensiilor. Ei speră că aceasta le va aduce îmbunătățiri semnificative la pensie.
Și vestea bună este că perspectivele sunt încurajatoare. Autoritățile responsabile în acest domeniu asigură că sumele vor fi majorate în mod substanțial.
„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia, plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.
Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani. Dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie.
Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a afirmat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.
Cine a muncit mai mult, primește mai mult
Îngrijorările devin tot mai prezente în rândul celor care au muncit toată viața doar pentru salariul minim pe economie. Iar speranțele lor pentru o schimbare semnificativă la pensie în urma recalculării sunt reduse. Simona Bucura Oprescu a oferit clarificări privind această situație.
Ea a explicat cât va primi un român care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii, având un venit minim. Ministrul a declarat că va exista o creștere semnificativă a pensiilor.
Conform simulărilor, un angajat cu 35 de ani de contribuție la salariul minim, de la indemnizația minimă. Cu punctele de stabilitate, nu ar mai fi în aceeași situație. Astfel, de la suma de 1281 de lei, după recalculare, ar urma să beneficieze de o creștere de peste 80%.
A subliniat că aceste măsuri aduc efecte benefice, orientând sistemul către o direcție în care contribuitorii cu un stagiu mai lung de muncă vor primi o pensie mai mare.