Pensionari revoltați din cauza recalculării pensiei

Un val de nemulțumiri i-a cuprins pe mulți pensionari, după ce au primit acasă deciziile de recalculare a pensiilor. Mulți dintre aceștia, fie nemulțumiți de creșterile modeste, fie afectați de erori majore în calcul, s-au îndreptat către Casele Teritoriale de Pensii pentru a cere explicații.

Cu toate că autoritățile au suplimentat personalul, cozi lungi continuă să se formeze, reflectând tensiunile și incertitudinile legate de noile calcule.

Problemele apărute în recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor, care teoretic ar trebui să aducă beneficii majorității pensionarilor, a generat multiple controverse. Unii pensionari au constatat scăderi dramatice ale cuantumului pensiei după recalculare, deși legea prevede că aceștia vor rămâne cu pensia în plată, chiar dacă noul cuantum este mai mic.

Însă, ceea ce îi îngrijorează pe mulți este faptul că această scădere îi poate priva de viitoarele majorări, afectându-le stabilitatea financiară pe termen lung.

Un caz care a stârnit revoltă este cel al unui pensionar din București, care a primit o decizie de recalculare în care pensia îi era redusă cu peste 2.000 de lei. Deși el rămâne cu pensia în plată, se teme că nu va mai beneficia de majorările ulterioare.

Situații similare au fost raportate și în alte părți ale țării, cum ar fi în județul Ilfov, unde un pensionar a constatat că i-au fost eliminați nouă ani din perioada contributivă, cerând revizuirea deciziei, transmite Antena 3 CNN.

„Aveam pensia 7.826. Cuantumul la 1 septembrie 2024 este 4.820 de lei. Scădere de 2000 şi ceva de lei. Am zis că înnebunesc. Am muncit 42 de ani”, spune un pensionar nemulțumit de decizia de recalculare primită.

bani, pensii
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Reacția autorităților și explicațiile oficialilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a declarat că procesul de recalculare este reglementat de lege și că peste 82% din pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor.

El a dat asigurări că, chiar dacă în unele cazuri cuantumul pensiei a scăzut, pensionarii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a recunoscut că au existat și erori în recalculare, dar a subliniat că acestea sunt cazuri izolate și că pensionarii au posibilitatea de a contesta deciziile.

Pensionarii care consideră că pensia le-a fost calculată greșit pot solicita revizuirea deciziei de recalculare. Aceștia trebuie să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii care a emis decizia, unde pot solicita verificarea dosarului și, dacă este necesar, o nouă recalculare. Legea prevede, de asemenea, posibilitatea ca autoritățile să emită decizii de revizuire din oficiu, atunci când sunt constatate erori în procesul de recalculare.