Administratorii pensiilor private vor alimenta noul Fond de Garantare al Sistemului atât cu fonduri iniţiale de 60.000 de euro, cât şi cu contribuţii lunare pe măsura activelor administrate.
Fondul ar fi trebuit deja să lucreze, însă proiectul său de funcţionare se află încă în dezbatere publică. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a reuşit totuşi să facă primele propuneri: fiecare administrator va contribui cu 10.000 euro la constituirea capitalului social al societăţii care va administra fondul. În plus, administratorii vor mai plăti către fond 1% din valoarea capitalul social minim, dar nu mai puţin de 50.000 de euro, banii fiind destinaţi alimentării iniţiale a fondului.
Pe lângă aceste sume, companiile membre vor trebui apoi să vireze în fiecare lună contribuţii sub formă de procente din valoarea activelor nete administrate. Condiţiile plăţii altor contribuţii suplimentare vor fi de asemenea puse la punct.
Toate aceste plăţi vor avea drept scop protejarea contribuabililor la pensiile private şi, după caz, a beneficiarilor, în cazul în care un administrator sau furnizor de pensii va ajunge în incapacitate de a restitui fondurile băneşti administrate şi datorate participanţilor. „De îndată ce norma supusă discuţiei de către CSSPP va căpăta o formă finală şi va fi publicată, se vor demara procedurile stabilite şi se va înfiinţa societatea, în cel mai scurt timp. Atunci se vor face şi primele contribuţii. Termenul legal este de 90 zile de la autorizarea primelor trei fonduri de pensii facultative“, spune Crinu Andănuţ, directorul Allianz Ţiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative. O companie de pensii care va administra atât un fond obligatoriu, cât şi unul facultativ ar trebui să depună o contribuţie iniţială la instituţia de garantare de 55.000 euro.