În Germania, există o limită a pensiei legale, și, de cele mai multe ori, numai aritmetic este posibilă o pensie de la stat care să ajungă la 3.000 de euro. Cine vrea o pensie mare în Germania, trebuie să adune puncte de pensie.
În Germania, punctajul acumulat este decisiv pentru cuantumul pensiei legale atunci când salariatul vrea să se retragă la pensie. Sistemul de pensii german pune niște limite și cei care câștigă bine au o soluție pentru a nu se baza doar pe ce le va da statul: asigurarea privată.
Care este pensia maximă în Germania
În acest moment, se acumulează 37,60 euro pe lună pentru un punct de pensie, iar numărul de puncte de pensie pe care se primesc ca angajat depinde de venit. Limitele de evaluare a contribuțiilor îi împiedică pe cei cu venituri mai mari să își construiască pensii mai mari. În Germania, în 2023, limita de evaluare a contribuției este de 87.600 euro în Vest și 85.200 euro în Est. Pentru veniturile care depășesc această sumă nu trebuie plătite contribuții pentru pensie.
Dacă se împarte această valoare limită de evaluare a contribuției la venitul mediu, se obține numărul maxim de puncte de pensie care se pot câștiga în acel an. În 2023, acesta ar fi de 2,03 puncte în est și vest.
Chiar și cu pensia legală maximă, și presupunând că a lucrat mulți ani numai în Germania, cel în cauză nu va putea să-și permită un jet privat.
Valorile maxime sunt doar pe hârtie
Pensia maximă care poate fi atinsă: calculul pentru un angajat care câștigă exact două puncte de pensie în fiecare an. Cu 45 de ani de cotizare, pensia se calculează astfel: 2 puncte de pensie x 45 de ani de contribuții x 37,60 euro valoarea punctului de pensie = 3.384 euro pensie lunară.
Este foarte puțin probabil, realist vorbind, ca un muncitor german să ajungă la aceste valori. Presupune să acumulezi timp de 45 de ani, numărul maxim de puncte de pensie. Cu atât mai puțin cazul muncitorilor români din Germania, care au desfășurat activități chiar și cu normă întreagă în alte țări unde au plătit contribuții. Totuși, e bine de știut că pentru a obține 3.000 de euro pensie ar trebui să încasezi acum un total de 80,1 puncte de pensie repartizate pe tot parcursul vieții profesionale, și să plătești cotizații la fondul de pensii timp de 45 de ani.
Asta înseamnă o pensie de 1,78 puncte pe an. Dar atenție, din asta se vor scădea taxele, așa că pensia netă de la stat ar fi oricum mai mică.