Pensii de 3.000 de lei în România! Informația momentului pentru 8 milioane de români. Efortul este uriaș
Președintele APAPR a spus la masa rotundă privind viitorul pensiilor, organizată de Comisia pentru antreprenoriat şi turism a Camerei Deputaţilor, că ar trebui să existe o viziune care să răspundă la întrebarea „cum maximizăm impactul economic social al sistemului de pensii private din România”.
„Ceea ce am simţit că n-a existat şi am simţit că a fost un deziderat permanent al sistemului a fost nevoia unei viziuni legate de sistemul de pensii private. Cred că asta este ceea ce ar trebui să ne propunem în primul rând. Şi această invitaţie o fac nu întâmplător în aula Parlamentului, pentru că cred că, până la urmă, Parlamentul ar trebui să joace un rol foarte important, transpartinic, în creionarea unei viziuni legate de sistemul de pensii private din România, care cred eu că în momentul de faţă nu există.
O viziune care, în esenţă, ar trebui să răspundă la întrebarea cum maximizăm impactul economic social al sistemului de pensii private din în România. Şi în momentul în care ne propunem să răspundem la această întrebare, cred că ar trebui să plecăm de la 3 elemente de sprijin. 3 elemente de sprijin care consider că ar trebui să le să întrunească un consens înainte de a construi orice altceva. Primul element de sprijin este recunoaşterea faptului că este un proiect de succes”, a declarat Radu Crăciun.
Președintele APAPR este de părere că sistemul de pensii private este unul dintre puținele proiecte de succes cu care România se poate lăuda
De asemenea, președintele APAPR a menţionat că sistemul de pensii private este unul dintre puținele proiecte de succes cu care România se poate lăuda.
„În esenţă, pensiile private sunt un vehicul. Ele nu sunt un scop în sine. Eu sunt un vehicul prin care românii sunt de fapt, încurajaţi, obligaţi să economisească pe termen lung, pentru că nici românii şi nici alţii din Europa nu economisesc suficient pentru pensie. Deci un vehicul care ar trebui să servească acestui scop. Al doilea element de sprijin, iarăşi, care ar trebui să stea la baza acestei viziuni, este recunoaşterea faptului că sistemul de pensii private din România utilizează principii deja testate de decenii în alte ţări.
Nu inventăm nimic aici. N-ar trebui să inventăm nimic. N-ar trebui să venim cu soluţii exotice, neortodoxe, să zicem că ceea ce avem noi pe aici nu mai are nimeni altcineva. Pentru că, la urma urmei, este suficient să privim la succesul sistemelor de pensii private din alte ţări, unde de decenii s-au strâns sute de miliarde de euro în active. Deci, ar trebui, cred, că, să renunţăm la tot felul de iniţiative care n-au nicio legătură cu experienţa de decenii şi buna funcţionare a fondurilor de pensii în general, şi, dimpotrivă, să ne uităm şi să învăţăm de la ce au făcut alţii şi noi să replicăm ceea ce au făcut ei”, a completat Crăciun.
Mai apoi, specialistul a subliniat că acest domeniu este unul foarte tehnic și necesită mult efort.
„E un domeniu pe care îl înţeleg şi-l administrează şi ar trebui, spun eu, să îl îmbunătăţească, în primul rând, experţii în domeniu. Experţi însă care, din păcate, trebuie să constat, sunt prea puţin consultaţi. Şi atunci singura modalitate prin care pot să-şi facă vocea auzită este prin comunicate de presă. Şi ar trebui iarăşi să recunoaştem faptul că nu putem să vindem oamenilor iluzii de genul: se pot obţine randamente ridicate cu risc scăzut. Este o iluzie acest lucru, care de multe ori este vehiculată şi care este ireală.
Dar iarăşi, experţii sunt cei care ştiu acest lucru şi ar trebui să să-l explice. Şi, în sfârşit, tot parte a faptului că este un domeniu al experţilor, nu ar trebui făcute modificări de substanţă în pas alergător, prin ordonanţe de urgenţă. Modificările de substanţă trebuie făcute în urma unor discuţii între toţi cei care ştiu, cunosc, sunt specialişti şi care pot să prezinte avantajele şi dezavantajele”, a declarat Radu Crăciun.
Președintele CFA România spune că publicul doreşte ca venitul de la pensionare să fie cel puţin 75% din ultimul venit net
La rândul său, Alexandra Smedoiu, preşedinte CFA România, a afirmat că organizaţia a realizat un studiu care arată că publicul doreşte ca venitul de la pensionare să fie cel puţin 75% din ultimul venit net. Pensia decentă în acest fel a fost calculată, pentru datele de la începutul anului, la aproximativ 3.000 de lei.
„Românii îşi doresc o pensie de cel puţin 75% din salariul mediu net, iar ca să realizăm acest lucru efortul este unul uriaş”, a completat Alexandra Smedoiu.