Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că nu poate da o cifră exactă, chestionat cât ar trebui să fie pensia minimă pentru a avea un trai decent în România şi dacă 3.000 – 4.000 de lei ar fi o sumă suficientă.

Când va ajunge pensia minimă în România la cel puţin 3.000 de lei?

Întrebat când o să ajungă România în situaţia economică în care să poată acorda o pensie minimă de 3.000 lei, ministrul Budăi a spus că întâi trebuie trecut de la ideea de „nu pot şi vom vedea” la „se poate, facem acum”.

„Nu pot încadra în timp, însă din păcate noi a trebuit să stingem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui – nu pot şi vom vedea – ştiţi că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia – se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a declarat ministrul.

Marius Muncii a venit, de asemenea, cu precizări legate de împrumuturile din 2020 și 2021, care trebuie plătite. În acest context, oficialul de la Muncă a spus că trebuie găsit un „echilibru între măsurile economice şi sociale”.

„Trebuie să continuăm astfel de lucruri şi suntem în situaţia în care stingem incendii pentru că am intrat la un deficit foarte mare, la nişte împrumuturi foarte mari atunci, vă aduceţi aminte atunci când ţara s-a împrumutat în anii 2020, 2021 cât nu se împrumutase în ultimii 20 de ani.

Trebuie să rostogolim, să plătim acele împrumuturi, trebuie să facem acel echilibru între măsurile economice şi sociale. Trebuie să fim foarte, foarte atenţi, să vedem cum încadrăm şi cum facem ca şi acei oameni care au lucrat mai mult decât stagiul minim de cotizare să fie remuneraţi în plus faţă de cei care au lucrat stagiul minim de cotizare. Discuţia este mult mai amplă aici”, a conchis Marius Budăi.

Reforma pensiilor va fi gata abia în luna iunie

Pe de altă parte, clasa politică întârzie să vină cu legile care ar face dreptate pentru toți pensionarii. În acest context, cei mai fericiți sunt în continuare pensionarii care primesc pensii speciale. Ei au avut parte, de altfel, și cu ocazia sărbătorilor Pascale, de venituri uriașe.

Coaliția are două mari reforme de finalizat anul acesta: reforma sistemului general de pensii și cea a pensiilor speciale. Conform unor surse citate de realitatea.net, cele două legi vor fi prezentate împreună abia în luna iunie.

Reforma sistemului general de pensii are în vedere o nouă formulă de calcul, recalcularea dosarelor dar și creșterea vârstei de pensionare.