Apare o nouă pensie în România, potrivit informațiilor apărute recent. Proiectul depus de social-democrați arată că există mai multe categorii de beneficiari.
O nouă pensie în România! Este vorba despre noi beneficiari ai pensiilor de serviciu, precum angajații de la Consiliul Legislativ. Printr-o modificare adusă legii de funcționare a instituției, parlamentarii au hotărât ca angajații de la Consiliul Legislativ să aibă beneficiile pe care le au funcționarii publici parlamentari.
Unul din aceste beneficii este pensia de serviciu. Proiectul de lege a trecut de forul decizional cu 80 de voturi „pentru“ și 27 „împotrivă“. Potrivit ultimelor date, 104 posturi erau ocupate la Consiliul Legislativ, instituție care are 111 angajați în organigramă.
O nouă pensie în România
Tot în proiectul de lege privind Consiliul Legislativ, a fost introdusă limitarea mandatelor pentru șefii instituției. Astfel, Florin Iordache și președinții de secții vor mai putea sta în funcție maxim 10 ani, respectiv două mandate.
Prevederea introdusă este că un mandat al celor din conducere este de cinci ani, iar acesta poate fi reînnoit o singură dată. În actuala legislație nu exista o limită pentru mandat, acesta fiind până la ieșirea la pensie sau apariția unei alte probleme.
Există și o altă categorie care ar urma să beneficieze de pensii de serviciu. Este vorba despre magistrații-asistență de la CCR. Proiectul, depus de mai mulți aleși ai PSD, a fost retrimis luni la comisia de specialitate pentru o săptămână, deși zilele trecute trecuse de această structură.
În actuala legislație, magistrații-asistenți de la CCR nu beneficiază de acest drept. Potrivit ultimei organigrame a CCR, în instituție sunt 23 de posturi ocupate de magistrați-asistenți.
Marcel Ciolacu a vorbit despre proiectul legii pensiilor speciale
În altă ordine de idei, premierul Marcel Ciolacu a spus anterior că deciziile Curții Constituționale ale României (CCR) se pun în aplicare în proiectul legii pensiilor speciale.
„Consider că deciziile Curţii Constituţionale se pun în aplicare. Mai mult, văd ipocriţii din Parlament care au detaliat în PNRR faptul că deciziile CCR se iau în considerare doar în ceea ce priveşte magistraţii. Nu ştiu dacă dumneavoastră aţi cunoscut acest lucru, vi-l aduc eu acum şi vi-l prezint.
În PNRR e trecut de către foştii guvernanţi, de către USR, mai ales, fiindcă este la propunerea fostului ministru al Justiţiei, că deciziile Curţii se iau şi se aplică numai în ceea ce priveşte magistraţii. De aceea am ajuns în această situaţie.
Fostul ministru al Justiţiei şi Cristian Ghinea au introdus această excepţie în PNRR. Am spus foarte clar cine a creat acest lucru. Întrebaţi-l pe fostul ministru al Justiţiei şi pe domnul Ghinea când au făcut această excepţie în PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu.