Pensii dublate pentru acești români! Anunțul a fost făcut de către Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Iată care sunt categoriile de pensionari vizate.
Pensii duble pentru acești români! Sumele vor fi majorate în urma recalculării din luna septembrie.
Daniel Baciu a explicat că noile modificări ale Legii pensiilor vor aborda inechitățile existente. Aceste ajustări vor lua în considerare perioadele suplimentare de muncă ale românilor, acordându-se puncte de stabilitate pentru acestea.
Pensii duble pentru românii cu indemnizații mici și stagiu de cotizare mare
Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii, românii cu indemnizații mici în prezent, dar cu un stagiu mare de cotizare, vor beneficia de dublarea pensiilor. Aceste majorări vor fi realizate prin acordarea de puncte de stabilitate acestor cetățeni.
„În principal, punctele de stabilitate se acordă celor care au pensii mici, în plată, dar care au stagiu de contributivitate foarte mare. Acolo avem exemple extreme.
Pensiile chiar se vor dubla în urma acestor puncte de stabilitate”, a declarat acesta pentru Realitatea.
Cine primește puncte de stabilitate?
Conform prevederilor Legii 360/2023, românii care au activat în câmpul muncii timp de cel puțin 25 de ani beneficiază de puncte de stabilitate. Astfel, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, li se acordă 0,5 puncte.
În situația celor care au o perioadă de cotizare cuprinsă între 30 și 35 de ani, aceștia primesc 0,75 puncte pentru fiecare an. Cei care au muncit mai mult de 35 de ani vor primi câte un punct de stabilitate.
Daniel Baciu a afirmat că, în România, stagiul mediu de cotizare este de 25 de ani. El a asigurat că persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor beneficia de pensii mai mari, ca urmare a recalculării planificate pentru luna septembrie.
„De-a lungul timpului, legislația a fost așa de mult modificată. Cei cu aceiași ani de muncă, au cuantumuri în plată diferite. Tocmai de aceea am adoptat noua lege, cu o nouă formulă de calcul, care merge pe principiul pensii egale la contributivitate egală. De exemplu, la 47 de ani contribuție, o persoană va beneficia de acele puncte de stabilitate.
Pensia va crește cu mai mult de 30% de la 2.200 de lei. Aceste puncte de stabilitate se dau pentru aceste perioade în plus. (…) Vor crește pensiile celor care au avut salarii minime, pentru că oamenii au avut salariul mic, dar au venit zi de zi la muncă”, a explicat acesta.
Cu cât cresc pensiile în septembrie?
Procesul de recalculare a pensiilor în România este în desfășurare, implicând atât casele de pensii, cât și Ministerul Muncii.
După finalizarea acestui proces extins, aproximativ 3 milioane de români se vor bucura de pensii mai consistente. Un aspect esențial al acestei recalculări este acordarea de puncte de stabilitate, în funcție de numărul de ani lucrați și de nivelul salariilor obținute de fiecare individ în timpul carierei lor profesionale.
Această măsură aduce un element de echitate și recunoaștere a contribuției fiecărui individ la sistemul de pensii. Mai multe puteți citi aici.