Pensii înghețate. Soluție pentru cei cu grupe de muncă: Să se calculeze la condiţiile de atunci din lege

Florin Roman

SURSA FOTO: Facebook, Florin Roman

Florin Roman a vorbit marți, Palatul Parlamentului, despre grupele de muncă și recalcularea pensiilor. Deputatul PNL spune că va depune un proiect de lege astfel încât „punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv”.

Deputatul PNL Florin Roman și-a început mesajul prin a spune că PSD a creat „o imensă aşteptare” atunci când a anunțat că toate pensiile vor creşte. Potrivit liberalului, PNL a spus de la început că „vor fi nişte probleme”.

Florin Roman spune că PSD a creat mai multe probleme

El a oferit mai multe informații în declarația făcută marți, la Palatul Parlamentului. Potrivit liberalului, era „evident pentru toată lumea” că vor apărea inechităţi, în contextul dispariției excepțiilor de la legea pensiilor, precum pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere sau pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă.

De asemenea, liberalul a explicat și că mulți români vor fi „nedreptăţiţi” în urma recalculării.

„PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte.

Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi.

Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD – au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi”, a spus Roman la Palatul Parlamentului.

SURSA FOTO: Dreamstime

Deputatul PNL a avut în audienţă mai mulţi mineri

Deputatul PNL a spus apoi că a avut în audienţă mai mulţi mineri. Potrivit liberalului, unul dintre ei a avut o scădere la pensie de 6.000 de lei în urma recalculării pensiilor. Persoana respectivă a lucrat 23 de ani în subteran.

Liberalul a amintit condițiile prevăzute în trecut, când cineva se putea putea pensiona după 15, 17, 19 sau 20 de ani de muncă. Propunerea lui pentru rezolvarea tensiunilor actuale este următoarea.

Florin Roman spune că trebuie să existe o soluție „pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat”.

El este de părere că punctul de referinţă trebuie „să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv”.

„Legea, la momentul respectiv, spunea că vă puteţi pensiona nu la 25 de ani, cum se calculează acum punctul de referinţă, ci la 15, 17, 19, 20 de ani. În condiţiile în care au avut salariile mai mari, ei au şi contribuit cu 30% mai mult. Propunerea noastră vine să rezolve această problemă, în sensul că atunci când calculezi punctul de referinţă, trebuie să o faci pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat.

De aici le apare această scădere, întrucât punctul de referinţă nu era aşa – 25 de ani stagiul de cotizare – ci la 19 sau 20 de ani în condiţiile în care au contribuit mai mult. Propunerea noastră este ca punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv, să fie de 20 ani, dacă aşa s-a pensionat atunci, pentru că aşa i-a permis legea, pentru că era beneficiar de grupă de muncă”, a conchis liberalul.