Când vor fi livrate pensiile înainte de Paște?
De obicei, pensiile sunt distribuite între prima zi și cea de-a 15-a zi a fiecărei luni. În acest an, însă, există un mic impediment din cauza sărbătorii de 1 Mai.
Șeful Casei de Pensii Publice a oferit clarificări cu privire la programul de lucru al poștașilor responsabili de distribuirea pensiilor.
Conform explicațiilor lui Daniel Baciu, poștașii vor fi activi pe data de 2 mai, astfel încât pensiile distribuite prin intermediul lor vor începe să ajungă la beneficiari încă de vineri.
În acest an, angajații din România beneficiază de zi liberă în data de 1 mai, precum și în a doua zi de Paște. Prin urmare, nu se va lucra începând cu data de 1 mai până pe data de 7 mai, inclusiv.
Daniel Baciu a explicat că poștașii care vor fi în serviciu pe data de 2 mai vor fi compensați cu o zi liberă ulterior.
Pensiile anumitor români vor trece printr-o altă recalculare
Daniel Baciu, directorul CNPP, a confirmat că se va realiza o recalculare suplimentară pentru anumite categorii de pensionari. Concret, este vorba despre cei care primesc sporuri pentru care se plătesc contribuții.
Această modificare constituie o schimbare semnificativă în metodologia de calcul a pensiilor. Anterior, sporurile care implicau contribuții nu erau incluse în calculul sumei pensiilor.
Aceste sporuri includ venituri brute generate de bonusuri temporare, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și compensații sporadice primite pe parcursul activității.
Din data de 1 septembrie 2024, aceste bonusuri vor fi luate în considerare în calculul pensiilor. Condiția este ca pentru ele să fi fost achitate și contribuțiile de asigurări sociale.
Această modificare va impacta atât pensionarii viitori, care vor începe să primească pensia după 1 septembrie 2024, cât și pe cei deja pensionați.
În prezent, aceste sporuri nu sunt incluse în calculul pensiilor, deoarece nu sunt de natură permanentă.
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.
Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat şeful CNPP.