Următoarele pensii ar putea crește cu 100 de lei pe lună. Profesorul Anton Hadăr a oferit mai multe explicații despre ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei.
Aceste pensii ar putea crește cu 100 de lei/lună
Specialistul a subliniat că nu sunt suficienți bani în bugetul de stat pentru implementarea acestei măsuri. Totuși, va fi aplicată, unele pensii ar putea crește cu până la 100 de lei pe lună. Între timp, alte pensii ar putea crește cu doar 10 bani.
„Eu nu știu să se dea… această arie. 3.000 de lei să fie noul prag. Ce beneficii aduce (…). Păi unul care are 2000 un leu ia 10 bani… normal. Unul care are 3000, 2999, 99 de lei și 90 de bani și toți care au peste 3000, cum zicea Ceaușescu vă mai dau 100 de lei.
Asta e tot. Asta e aritmetica. Ce să fie? Deci nu e un câștig fabulos, dar e normal și necesar să se facă asta și am arătat de mai multă vreme că trebuia să se întâmple asta.
Era la un moment dat calculul meu pe aici pe la 2700-2800. Se va transforma, dar nu cred că se va face anul ăsta”, a explicat Anton Hadăr la Realitatea Plus.
Punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință
Amintim că punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință începând cu luna septembrie. Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor.
Această modificare face parte dintr-o reformă mai amplă, care vizează recalcularea pensiilor stabilite pe baza legislației anterioare.
În acest context, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat recent listele detaliate cu veniturile ce vor fi luate în considerare pentru recalcularea și stabilirea pensiilor.
CNPP a clasificat veniturile relevante în două mari categorii
CNPP a clasificat veniturile relevante pentru pensii conform Legii 360/2023 în două mari categorii:
- veniturile permanente;
- veniturile nepermanente.
Această clasificare este esențială pentru asigurarea unui calcul corect al pensiilor și pentru respectarea noilor reglementări.
Veniturile nepermanente vor fi incluse în calculul pensiei doar dacă pot fi dovedite prin adeverințe corespunzătoare, conform modelului prezentat în Anexa 6 a Legii 360/2023
Aceste adeverințe trebuie să fie emise de angajatori. Totodată, trebuie să reflecte corect veniturile respective, pentru a asigura o evaluare corectă și echitabilă a pensiei.