Veste fabuloasă legată de pensiile românilor! Totul s-a anunţat chiar acum.
Bani mai mulţi pentru români, atunci când vor ieşi la pensie!
Este vorba, mai exact, despre pensiile private obligatorii din România, adică Pilonul II.
La finalul lunii februarie 2022, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,47 miliarde de lei. Vorbim despre o creştere cu 15% faţă de finalul lunii februarie 2021, indică datele prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei.
O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se arată în raportul ASF, citat de Agerpres.
Cum investesc fondurile de pensii banii pe care îi administrează?
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 53,464 miliarde de lei, respectiv 60,43%.
Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,261 miliarde de lei (25,16%).
Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,385 miliarde de lei, respectiv 7,22% din totalul activelor.
Aproape 8 milioane de români au un cont la Pilonul II
Reamintim că, la nivelul lunii februarie 2022, fondurile de pensii private obligatorii din România aveau 7,834 milioane de participanţi, indică datele ASF.
Şapte fonduri de pensii sunt active, în acest moment, pe Pilonul II. Este vorba despre Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Tensiuni pe marginea majorării contribuţiei la Pilonul II
Pe de altă parte, anunţata majorare a contribuţiei la Pilonul II, de la 3,75/% la 4,75%, este criticată dur de unele organizaţii sindicale sau ale pensionarilor.
Spre exemplu, sindicatele afiliate Cartel Alfa atrăgeau atenţia, luna aceasta, în privința acestei majorări. Sindicaliştii susţin că acest lucru este în detrimentul pensiilor publice și acuză guvernanţii că nu manifestă un egal interes şi pentru pensiile de stat (Pilonul I).
„Guvernul doreşte să majoreze, de la 1 ianuarie 2024, contribuţia la fondurile private de pensii (Pilonul II) de la 3,75/% la 4,75%. Măsura este motivată de nevoia de a ţinti jalonul din PNRR care prevede “asigurarea sustenabilităţii fiscale a Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiilor” virate către operatorii privaţi.
Din păcate, nu am observat aceeaşi grabă şi hotărâre când e vorba de măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi Pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.) – măsuri care pot fi luate de Guvern şi fără a plăti contracte de consultanţă”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.
Pensionarii cer desfiinţarea pensiei private obligatorii
Iar trei organizaţii de pensionari, care au pichetat zilele trecute Guvernului României, au cerut chiar desfiinţarea Pilonului II.
„De ce vrem noi desfiinţarea Pilonului II de pensie: pentru că e o păcălire a angajaţilor, pentru că cei care obţin avantaje considerabile prin aplicarea Pilonului II sunt administratorii fondurilor private, care sunt firme străine, niciuna nu e din România. (…)
Polonia şi Ungaria au renunţat la acest Pilon II, în primul rând din cauza lipsei de avantaje pentru angajaţi. Iar statul român, ca un stat priceput în afaceri, ia banii de la salariaţi, îi depune la fondurile private de pensii, şi apoi fondul privat cumpără de la stat titluri de stat, pentru care statul plăteşte, la banii pe care i-a luat de la salariaţi, 4% dobândă.
Îi restituie de la fondul privat plătind 4% dobândă. Noi am luat în considerare şi faptul că există un risc de faliment al acestor fonduri, de care nimeni nu va răspunde: angajaţii vor rămâne fără bani”, afirmă Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR).