Pensii mai mari cu 700 de lei. Directorul CNPP a anunțat cine sunt beneficiarii

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul Casei Naționale de Pensii a anunțat care pensionari vor primi un supliment de 700 de lei la pensie, în urma recalculării. Casa Națională de Pensii a emis deja primele decizii cu pensiile recalculate, iar acestea vor fi trimise către Poșta Română începând cu data de 15 august.

CNPP dezvăluie câți ani de vechime sunt necesari pentru a obține un supliment de 700 de lei

Directorul Casei Naționale de Pensii (CNPP) a dezvăluit că anumite pensii vor fi majorate cu 700 de lei în urma recalculării. Primele decizii vor fi trimise prin Poșta Română începând cu 15 august.

Plicurile vor fi înmânate direct beneficiarilor, care vor semna pentru confirmare de primire, și vor conține documentul oficial ce detaliază suma de bani primită de români, în funcție de anii de muncă și contribuțiile lor.

Pensionarii cei mai avantajați vor fi cei cu mulți ani de vechime și venituri mici. Statul intenționează să le ofere un bonus, calculat conform formulei specificate în noua Lege a pensiilor.

Casa de Pensii a comunicat că fiecare pensie va fi unică, având în vedere că stagiile de cotizare variază, dar ajustările vor fi cuprinse între 1 leu și 3.000 de lei.

Începând cu 1 septembrie, peste 3.000.000 de români vor primi aceste sume din bugetul de stat, marcând un prim pas în remedierea inechităților existente în sistemul public de pensii.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat care pensionari vor beneficia de o majorare de 700 de lei începând cu 1 septembrie.

„Avem un istoric al pensiei în plată înainte de recalculare, apoi o evidențiere clară a stagiilor de cotizare, cu cele trei paliere. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare total de 46 de ani, 4 luni și 16 zile, din care cotizare contributivă 19 ani, 10 luni și 3 zile, stagiu necontributiv 9 ani, și stagiu asimilat încă 7 ani, 6 luni și 13 zile.

După ce aplicăm formula de calcul, numărul total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință, rezultând o pensie de 2.911 de lei, de la 2.321 de lei în prezent, deci o creștere de aproape 700 de lei în urma recalculării“, a anunțat Daniel Baciu.

Al doilea pas, denumit „mica recalculare”, va aduce un supliment financiar pensionarilor care au lucrat în ture de noapte sau au primit venituri nepermanente (precum prime, sporuri sau al 13-lea salariu).

Persoanele care se încadrează în aceste categorii au timp până la începutul anului 2025 pentru a prezenta adeverințe la casele teritoriale de pensii care să dovedească aceste venituri.

Care este procesul de depunere a adeverințelor?

Pentru cei care au lucrat în industrie, s-ar putea vorbi despre acordul global nevalorificat până în prezent. Aceștia trebuie să prezinte adeverințe care atestă sumele incluse în acordul global.

Este important ca aceste adeverințe să fie conformate cu cerințele reglementate din 2021, inclusiv cele stipulate în Anexa 6 a viitoarei legi a pensiilor.

O adeverință care implică mai mult efort din partea celui responsabil cu arhivarea trebuie completată în întregime. Aceasta trebuie să înceapă de la salariul de bază, așa cum este specificat în statul de plată, și să includă toate sporurile primite de persoana respectivă.

Un angajat al Casei de Pensii a menționat că o simplă notare telegrafică a grupei de muncă nu este suficientă și se va solicita o adeverință completă.

„Dacă am o scriere telegrafică a grupei, clar că nu va fi suficient și vom cere tot adeverință. Am constatat că lumea deja știe. La depunerea dosarului de pensie vin pregătiți cu absolut tot ce cere legea. Pentru cei care au lucrat în grupele speciale până în 2023 să vină cu adeverințe. Până în aprilie 2001 se vine cu adeverință de la angajator.

Sunt situații în care aceste grupe de muncă au fost înscrise în carnetul de muncă și acolo nu mai solicităm adeverințe, dacă înscrierea este corectă”, a mai spus un angajat al Casei de Pensii.

Casa de Pensii a anunțat că pensionarii vor primi acasă, în perioada iunie-august, adeverința cu detaliile noii pensii.

SURSA FOTO: Casa Națională de Pensii

Ministrul a declarat că documentul care confirmă pensia recalculată pentru fiecare pensionar va fi trimis prin intermediul poștei.

Câți bani primești în plus la recalculare în funcție de anii munciți și punctele bonus

Newsweek a efectuat calculele pentru a arăta cum se reflectă anii de muncă asupra sumei suplimentare primite la recalcularea pensiei, bazată pe punctele bonus.

  • Pentru 25 de ani de muncă, nu se acordă puncte bonus.
  • Pentru 30 de ani de muncă, se obțin 5 puncte de câte 0,5, rezultând 2,5 puncte bonus. În valoare de 81 lei fiecare, suma suplimentară este de 202 lei.
  • Pentru 35 de ani de muncă, se acordă 5 puncte de câte 0,5 și 5 puncte de câte 0,75, totalizând 6,25 puncte bonus. Calculul este de 6,25 x 81 lei, ceea ce duce la o sumă suplimentară de 506 lei.
  • Pentru 40 de ani de muncă, se adună 5 puncte de câte 0,5, 5 puncte de câte 0,75 și 5 puncte de câte 1, totalizând 11,25 puncte bonus. Aceasta se transformă în 11,25 x 81 lei, rezultând o creștere de 911 lei.

Ministrul a menționat că și cei care au fost la facultate sau în armată vor beneficia de sume suplimentare.

El a explicat că punctele necontributive sunt acordate pentru perioade în care nu s-au făcut contribuții.

„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.